Abonnement på Information kan tegnes på www.information.dk

Vi venter stadig på et tilbundsgående medieudspil fra kulturminister Joy Mogensen

30. september 2020

Det er ikke nok at sætte tre medlemmer ind i Radio- og tv-nævnet, der har konkrete erfaringer med at drive medievirksomhed. Medieverdenen undergår i disse år store forandringer, og det kalder på et helt anderledes uafhængigt medieorgan, skriver Lasse Jensen i dette debatindlæg.

I Radio- og tv-nævnet sidder et solidt flertal af jurister og et par sikkert velmenende, men verdensfjerne medieforskere. I et par årtier har de uddelt sendetilladelser til lokalradioer og næsten automatisk godkendt DR’s, TV 2’s, TV 2-regionernes og Radio24syvs såkaldte public service-regnskaber. Nævnet er øverste myndighed, når reklameregler udformes og håndhæves, og har i de forløbne 20 år trods grundlæggende forandringer i medielandskabet ført en stilfærdig tilværelse som et uafhængigt, anonymt public service-revisionsinstitut.

DR slipper måske for næste sparerunde – men prisen kan blive høj

1. september 2020

I finanslovsudspillet fra regeringen står det til forhandling, om den forrige regerings besparelser på DR skal annulleres. Man aner konturerne til en glidebane, hvor armslængden forkortes yderligere.

Regeringen har endnu ikke i sit finanslovsudspil reddet DR fra den næste sparerunde, selv om flere medier har fået det til at lyde sådan.

Luderjournalistikken lever videre på trods af stor ståhej om den sponsorbetalte Teslatur

26. august 2020

Såkaldt luderjournalistik, hvor en virksomhed selv betaler omkostningerne for at opnå omtale, er vidt udbredt i rejsejournalistikken. Og selv om Politiken fik et rap over nallerne efter en Teslatur, fortsætter luderturene uden debat om etikken, skriver mediejournalist Lasse Jensen i dette debatindlæg.

En ludertur er i journalistikken en passende klam betegnelse for det fænomen, at en virksomhed betaler omkostningerne – eller dele af dem – ved at drive journalistik om samme virksomhed eller branche. Ligesom prostitution er tilladt, er såkaldt luderjournalistik vidt udbredt og tilladt i rejse- og motorjournalistikken.

The New York Times levede med artiklen om Bornholm ikke op til sit ry for solid journalistik

3. juli 2020

Den journalistiske tese om, at »historien ikke skal researches ihjel« er vakt til live. Det hænger sammen med, at Danmark nu ses i et bestemt lys, fordi dansk politik og lovgivning på indvandrerområdet står i voldsom kontrast til det glansbillede af Danmark, som vi selv har promoveret.

Der var engang, hvor Danmark i den internationale presse blev fremstillet som et H.C. Andersensk eventyrland, hvor der herskede ro, fred og harmoni. Ænder marcherede under politibeskyttelse i fodgængerovergangene, et dansk pas var en garanti for ordentlig behandling overalt. Vi passede på hinanden i det konfliktløse nordiske velfærdssamfund. Ingenting kunne afstedkomme en international nyhed ud over en notits hist og her. Der var simpelthen for kedeligt i Danmark til, at vi kunne påkalde os journalistisk opmærksomhed ude i verden. Bortset lige fra dengang, den lille havfrue mistede hovedet.

LEDER

Jo, DR og TV 2’s selvstændighed er faktisk lovfæstet

26. juni 2020

Det er ikke bare bekymrende, men direkte farligt, at både kulturministeriet, DR og TV 2 tilsyneladende kan glemme, at de statsejede public service-medier har lovfæstet status som selvstændige.

Den 11. marts udstedte Kulturministeriets daværende departementschef, Marie Hansen, en lodret, telefonisk ordre til topdirektørerne for de to statsejede public service-medier, DR og TV 2. De skulle sende alle medarbejdere hjem, der ikke var beskæftiget med nyheder og beredskab.

Det ville klæde medierne ikke at skamride eksperttitlen under coronakrisen

25. juni 2020

Medierne har desværre længe lidt af ekspertsyndromet, hvor enhver vidensperson ophøjes til ekspert og sandhedsvidne. Under coronakrisen har de således selv bidraget til at opbygge de sandheder, der i bagklogskabens lys har vist sig fejlbehæftede, skriver mediekommentator Lasse Jensen i dette debatindlæg.

Politikens forside den 15. juni var et skoleeksempel på en af de længste og stadig tiltagende journalistiske epidemier. Vi kan kalde den ekspertsyndromet. På forsiden var en stor tegning af en Donald Trump med automatgevær, der tårnede sig op over Det Hvide Hus. Overskriften lød:

»Amerikansk professor: Trump går ikke frivilligt«.

LEDER

Polariseringen i USA er nu så dyb, at den kaster mørke skygger over The New York Times

6. juni 2020

Et debatindlæg fra den republikanske Arkansas-senator Tom Cotton i The New York Times har splittet landets førende dagblad, som desværre har følt sig nødsaget til at udsende en officiel beklagelse.

Onsdag skrev den republikanske Arkansas-senator Tom Cotton et indlæg på The New York Times’ debatside med overskriften »Send tropperne ind«. Han beskrev demonstrationerne i USA som et »voldsorgie«, der kun kan stoppes med »en overvældende demonstration af magt«. Altså ved hjælp af militæret.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 9 gæster online