Abonnement på Information kan tegnes på www.information.dk

LEDER

’Matchet på mælkevejen’ er blot seneste absurde eksempel på misbrug af ordet ekspert

23. august 2021

Datingprogrammer er underholdning og ikke journalistik, men programmer som Matchet på mælkevejens pseudovidenskabelige metode er med til at udvande begrebet ’ekspert’.

»Dit næste knald står skrevet i stjernerne.« Sådan indledtes pressemeddelelsen fra DR3 om datingprogrammet: Matchet på mælkevejen, hvor man brugte såkaldte eksperter til at matche unge mennesker i håbet om, at de ville danne par. I dette tilfælde var ’eksperterne’ astrologer, og dermed, som Soundvenues anmelder Mathilde Johanne Kristiansen præcist skrev, skabte DR3 en »pseudovidenskabelig præmis« for hele serien.

LEDER

Rapport fra Kulturministeriet om tillid til medierne er en meningsmåling forklædt som forskning

17. juni 2021

Ny rapport fra Kulturministeriet om danskernes tillid til medierne viser, at danskerne er kritiske over for de nyheder, de læser. Det er godt, men rapporten er svær at bruge til noget, for den er primært en meningsmåling forklædt som forskning.

Fake News er mange ting. En af definitionerne er, at fake news er en nyhed, som strider mod ens egen opfattelse af sandheden. Hvis man er inkarneret vaccinemodstander eller Trump-tilhænger, vil vaccinehyldest eller Trump-kritik automatisk opleves som fake news. Denne leder kan altså godt opleves som en falsk nyhed af nogle. Og med de briller på kan Kulturministeriets seneste rapport også opfattes som fake news. Den udkom tirsdag og hedder ’Medietillid, fake news og fakta-check’ og har undertitlen »befolkningens tillid til medier, syn på fake news og brug af faktacheck«. Rapporten udkom tirsdag og er en del af et fortløbende ministerielt projekt om ’Mediernes udvikling i Danmark’.

Jan E. Jørgensens opgør med Venstres mediepolitiske fortid er en gratis omgang

4. juni 2021

Venstres nye medieordfører og Mette Bock tager et velkomment opgør med en ’blå blodrus’ mod DR og DF’s ’hævntogt’ mod Radio24syv i en af de mest uskønne kapitler i nyere dansk mediepolitik. Men opgøret med fortiden er også politisk komplet ufarligt.

Venstres nyudnævnte medieordfører Jan E. Jørgensen meldte i søndags ud på hele  forsiden af Berlingske , at partiet »fortryder store beslutninger: Opgøret med DR endte i en blå ’blodrus’ – og 24syv burde stadig leve«.

Udnævnelsen af Qvortrup som Ekstra Bladets chefredaktør lover hverken godt for etik eller fornyelse

20. maj 2021

Ekstra Bladet udsætter hverken sig selv for et generationsskifte eller et stilskifte, når de udpeger Henrik Qvortrup som ny ansvarshavende chefredaktør. Og så er der lige det med den dom, skriver mediejournalist Lasse Jensen.

Jeg var lige ved at få morgenkaffen galt i halsen, da det onsdag morgen blev meddelt, at den 57-årige Henrik Qvortrup bliver Ekstra Bladets nye øverste chefredaktør. Jeg har fulgt hans rehabilitering som journalist, siden han i 2016 blev dømt for medvirken til hacking i sin tid som chefredaktør på Se og Hør. Straffen lød på tre måneder med fodlænke og 200 timers samfundstjeneste.

LEDER

Det stråler ikke just af publicisme, når en general bliver bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus

22. april 2021

Valget af ny koncernbestyrelsesformand i JP/Politikens Hus er måske forholdsvis ligegyldig, men udsender dog en signalværdi om at nedprioritere publicisme.

Lars Munch er bestyrelsesformand og tidligere administrerende direktør i JP/Politikens Hus A/S. Han og Jørgen Ejbøl, Munchs forgænger som bestyrelsesformand, var i årevis et stærkt og tilsyneladende harmonisk makkerpar i toppen af Danmarks største dagbladskoncern – muntert betegnet som ’skønheden og udyret’: Den pæne, ordentlige kultur- og kunstinteresserede publicist Munch (’smukke Lars’) og den udadtil ordknappe og kontante magtudøver Ejbøl (’Pansergeneralen’).

LEDER

Joy Mogensens lovforslag er højst en parentes i kampen mod techgiganterne

29. marts 2021

Man fristes til at kalde kulturminister Joy Mogensens lovforslag om at tvinge Facebook og Google til at betale for rettigheder til det indhold fra danske nyhedsmedier, de lægger online, for en fis i en hornlygte, skriver Lasse Jensen i denne leder.

Mandag fremsætter kulturminister Joy Mogensen forslag til lov L205, der ifølge ministeriets pressemeddelelse vil betyde, at »Techgiganter skal betale for brug af nyheder og musik«. Det er den meget korte spinsammenfatning af 40 siders lovtekst og bemærkninger, og den lover mere, end virkeligheden byder. Hvis man tror, at hundreder af millioner af kroner efter lovens ikrafttræden den 7. juni vil rulle ind til danske nyhedsproducenter og musikere, tror man nok fejl.

Tidligere The Guardian-chefredaktør skelner skæg fra snot i en verden af fake news

29. januar 2021

Den tidligere The Guardian-chefredaktør Alan Rusbridgers nye bog ’News and how to use it’ om, hvad man skal tro på i en verden af falske nyheder, er et lille lys i mørket for journalistikkens pessimister.

Som ansvarshavende chefredaktør for The Guardian igennem tyve år stod Alan Rusbridger i spidsen for en af de mest vellykkede og gennemgribende turnarounds for et dagblad i en tid, hvor trykte aviser økonomisk og oplagsmæssigt var i næsten frit fald. Han (og hans efterfølger Katherine Viner) gjorde avisen til en økonomisk og journalistisk succes.

Af mange grunde.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 5 gæster online