Den anden spanske borgerkrig er brudt ud i journalisternes hoveder

4. oktober 2017

Da billeder af kampklædte politifolk og forslåede catalanere tonede frem under søndagens afstemning, gik der følelser i journalistikken. Særligt de breaking news-hungrende fik det til at ligne en ny spansk borgerkrig.

Billederne af kampklædte spanske politifolk, der med knipler og gummiprojektiler forsøgte at forhindre en folkeafstemning i Catalonien, så voldsomme ud. Og som så ofte før, når ubehagelige billeder spredes med lysets hast på sociale medier og breaking news-tv, kommer billederne til at lægge tonen for den videre dækning af situationen. Og som så ofte før, bliver det tydeligt, at det sete afhænger af øjnene, der ser.

Jeg tilbragte store dele af søndagen og mandag morgen med at følge det catalanske kaos. TV 2 News var på pletten. De havde fundet en lokal veltalende dansker – vistnok en it-ekspert – som indgående forklarede, hvordan de spanske politistyrker bevidst provokerede til vold. Nyhedsværten stillede ind imellem opklarende spørgsmål, men ellers fik han frit løb til at rapportere, så man fik fornemmelsen af noget, der lignede borgerkrig og en vold uden sidestykke.

Da tallene for sårede civilister (over 800) og sårede politifolk (33) begyndte at løbe ind, noterede jeg mig, at der ud af de hundreder af sårede kun var en håndfuld (4-5 stykker), der var blevet indlagt på hospitalet efterfølgende. Det antydede, at politifolkene havde fået ordre til at være tilbageholdende. Men den nuance kom ikke med, fordi der hele tiden kom nye, dramatiske billeder af konfrontationerne. Knippelslag og hårdhændet fysisk fjernelse af almindelige, fredelige mennesker er følelsesfremkaldende tv.

Objektivitet eksisterer ikke

Her skal ikke fældes endelig dom over hverken de catalanske separatister eller den spanske centralregering. Men da morgenaviserne blev tilgængelige, noterede jeg mig ligheder og ikke mindst forskelle i dækningen.

Morgenavisen Jyllands-Postens europakorrespondent Jette Elbæk Maressa var afdæmpet. Hun noterede sig, naturligvis, hvordan voldsbillederne gik verden rundt, men gør meget ud af den interne splittelse mellem tilhængere og modstandere af selvstændigheden.

Den er efter hendes vurdering tydeligvis alvorlig. Hun rapporterer om en demonstration for et forenet Spanien med tusinder af deltagere lørdag eftermiddag og konstaterer nøgternt, at centralmagtens fremfærd søndag også har fået tilhængere af et forenet Spanien til i sidste øjeblik at ændre holdning. Maressa prøver tydeligvis at balancere oplevelserne.

Politikens velskrivende Europa-korrespondent Erik Jensen, der indtil for nogle år siden boede og arbejdede i Catalonien, er mere kontant. Han oplever den dramatiske dag gennem catalanske briller.

»Afstemningen slået ned med politivold«, lyder overskriften, selv om det nogle timer senere stod klart, at på flertallet af valgsteder kunne man stemme uden problemer. 40 procent af befolkningen havde stemt. Et stort flertal stemte for selvstændighed. Lidt flere end ved den vejledende folkeafstemning for nogle år siden, hvor stemmeprocenten var endnu lavere.

Begge korrespondenters journalistik afspejlede deres egen virkelighed og oplevelser. De var på stedet og forsøgte hver på deres måde og ud fra deres forudsætninger at give et dækkende billede. Men billederne var forskellige og understregede den gamle tese om, at såkaldt objektivitet ikke eksisterer.

De tilstræber begge en slags objektivitet, men hver på deres måde. Og giver dermed to forskellige vinklinger af situationen. Blandt andet i det svære valg mellem de journalistisk tillokkende voldsscener og andre mere stilfærdige og eftertænksomme.

Og når det drejer sig om breaking news på tv, er valget givet på forhånd. Her vinder volden. Den skal naturligvis med som en meget vigtig faktor. Men den kan også dominere så meget, at den blokerer for en meget kompliceret virkelighed.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 9 gæster online