For lidt, for sent, for uklart

24. august 2017

DR’s nye plan ’Dansk kvalitetsindhold i en ny tid’ er lovende, men der skal meget mere til.

’For lidt og for sent’. Når man taler med medarbejdere i DR, havde flere denne reaktion på generaldirektør Maria Rørbye Rønn, da hun onsdag formiddag præsenterede en plan for »Dansk kvalitetsindhold i en ny tid« på et stormøde i DR-Byen. »Viel Geschrei und wenig Wolle« (megen skrigeri og kun lidt uld, red.) sms’ede en DR-medarbejder til mig.

På papiret ser planen tilforladelig ud. Den omfatter en fyringsrunde i størrelsesordenen 50-70 medarbejdere, der skal være med til at finansiere, at digitaliseringen skal »speedes op«, at DR-Nyheder skal flytte ressourcer over i fagredaktionerne, at kultur- og videnskabsstof skal opprioriteres, og at der skal mere fokus på at producere og målrette dansk indhold for børn og unge, for nu bare at nævne nogle af punkterne i planen.

Nu skal man ikke lægge alt for meget i stemningen på et stormøde, hvor medarbejderne netop har fået at vide, at der skal fyres kolleger og derfor oplever planen som en spareplan forklædt som programplan.

På stormødet hæftede kritikerne sig også ved et langt interview med generaldirektør Maria Rørbye Rønn i Politiken i går. Hun sagde næsten ingenting, andet end at »vi har lært af det, der skete«, og som hun desværre har for vane malede hun billedet af DR med en så bred, neutral og defensiv pensel, at interviewet virkede stødende på de DR-medarbejdere, der savnede en stærk, offensiv udmelding og en troværdig forklaring på fhv. mediedirektør Gitte Rabøls millionhyre som »mangfoldighedskonsulent«.

I lyset af den aktuelle mediestorm omkring DR’s direktørlønninger er det næsten tragikomisk, at ledelsen i sit officielle papir på DR’s intranet bl.a. nævner, at finansieringen af denne omlægning, ud over afskedigelserne, kommer fra »ansvarlige overenskomstforlig i foråret, som også afspejles i samme lave udvikling i cheflønningerne« (Informations fremhævelse, red.).

Den nødvendige modvægt

DR’s udspil er et rimeligt svar på en række af de kritikpunkter, som er blevet fremført i årevis imod institutionens næsten kommercielle, meget markedsorienterede programpolitik. En kritik, der imidlertid er blevet imødegået med næb og kløer samt en god portion arrogance i lige så mange år.

Man kan derfor vælge at se omprioriteringerne positivt som et strukturelt, overordnet bud på, hvordan DR langt om længe vil satse på at producere og distribuere ’klassisk’ public service og dermed blive den nødvendige modvægt eller supplement til et stadigt mere kommercielt medieudbud uden at miste sin bredde.

Ikke mindst på nyhedsområdet er signalet om kvalitet frem for kvantitet og hurtighed et tiltrængt opgør med fortiden og et forhåbentligt endeligt opgør med markedstænkning på det journalistiske område.

Tabloidtendenserne på DR-Nyheder er gradvist aftaget i de senere år, men et ønske fra nyhedsledelsen om en større omlægning blev i årevis blokeret af den seertalsfikserede mediedirektør Gitte Rabøl. Nu er der kommet en ny nyhedsdirektør, Sandy French og en ny mediedirektør, Henriette Marienlund, som tydeligvis har et bedre indbyrdes samarbejde end deres forgængere havde.

På den led kan den nye plan godt ses som et udtryk for et holdningsskift i ledelsen og et forvarsel om større (og nødvendige) strukturændringer, der begrænser den næsten uindskrænkede magt, som en enkelt direktør – mediedirektøren – i et årti har haft over hele programfladen og de øvrige direktører. Hvis det er tilfældet, er det også positivt.

Sidsteøjebliksforsvar

Det er værd at lægge mærke til, at den nye DR-plan præsenteres som en nærmest bogholderagtig »økonomiplan« – ikke det offensive, perspektivrige lystfyldte og samlende public service-medieoplæg, som DR burde have forfattet for lang tid siden. Trods planens klart fornuftige retning mod ’klassisk public service’ bærer den lidt mere præg af pligt end af lyst.

Ambitionerne om et større danskproduceret indhold og større faglighed og bredde i kultur- og nyhedsdækning koster, men vil også styrke den kommercielle del af medieverdenen, som public service-udvalget forudså i et af fremtidsscenarierne i sin rapport i 2016. Her skal jeg for god ordens skyld notere, at jeg var medlem af udvalget.

Den anden og måske mere fristende fortolkning af DR’s nye plan er, at den kan opfattes som et desperat skyttegravslignende sidsteøjebliksforsvar imod de stærke værdi- og erhvervspolitiske kræfter, der ønsker en skæbne værre end døden for Danmarks fortsat største kulturinstitution. Set i det korte lys, kommer planen sandsynligvis for sent.

De første politikerkommentarer tyder på det. DR undgår næppe en nedskæring, men den nye plan kan måske langsigtet reducere den helt store nedslagtning, men det kræver en bedre udbygget, tydeligere og bedre præsenteret version. En sådan kan måske være første skridt til, at public service kan stå stærkere og mere veldefineret på sigt. Men der er lang vej endnu.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 7 gæster online