Venstres medieudspil er ideologi og retorisk blændværk

30. december 2017

LEDER.

16 år efter den nyslåede statsminister Anders Fogh Rasmussens nytårstale, hvor han gjorde op med »smagsdommerne« og derefter nedlagde Public Service Rådet, vil Venstre med sit medieudspil onsdag genindføre endnu flere og langt stærkere statslige smagsdommere i et Public Service Nævn, der skal uddele en halv milliard kroner til medieindhold.

Det politisk udpegede nævn vil blive en kraftfuld magtfaktor i det liberale medielandskab, som Venstres værdipolitikere drømmer om. Armslængde kogt ned til et minimum og public service-indhold spredt ud på så mange platforme, at brugerne skal lede efter det.

Venstre vil finansiere puljen ved at beskære DR med 400 millioner og mediestøtten med 100 millioner kroner. Her blander Venstre æbler og pærer. Eller regner partiet med, at licensen afskaffes og alle offentlige medieudgifter kommer på finansloven, både mediestøtten og de licensfinansierede: DR, TV2-regionerne og Radio 24syv?

Venstre-udspillet er ideologi og retorisk blændværk. »DR har en usund monopolstatus på public service-markedet«, står der. Public service er det modsatte af markedet, og DR har ikke nogen monopolstatus. TV 2 nævnes slet ikke, selv om det er en statsejet station med klart definerede public service-opgaver. Altså en del af det fiktive ’public service-marked’. TV 2 har på tv en større markedsandel end DR. »DR’s usunde monopolstatus« findes kun i Venstres retorik.

Det er interessant, at Danske Mediers formand, JP/Politikens chef Stig Ørskov (som Dansk Folkeparti), kræver mere end dobbelt så store nedskæringer i DR’s budget – 25 procent over 5 år – men Ørskov udtrykker samtidig klar skepsis over Venstres forslag om en gigantisk public service-pulje.

Jysk/Fynske Mediers direktør, Jesper Rosener, advarer direkte imod nedskæringen af mediestøtten, som han mener vil medføre endnu flere afskedigelser i de private mediehuse. Det er altså ikke i de kommercielle mediehuse, at Venstres udspil vækker begejstring.

Venstre har spillet ud, før regeringen er blevet enige om et medieudspil. Partiet er tydeligvis utryg ved, at kulturministeren fra Liberal Alliance skal føre ordet. Måske er Venstre her kravlet op i den trækrone, som regeringspartneren på andre områder har siddet i. For bagefter at kravle ned på jorden igen.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 8 gæster online