Fredag blev TV 2 pludselig meget mere værd

21. marts 2018

Når regnskabet skal gøres op om nogle år, er det højst tvivlsomt, om de kommercielle medier i Danmark overhovedet har fået gavn af DR-nedskæringen – bortset fra TV 2, som ligner en vinder.

Der er to giganter i dansk tv. De er begge ejet af staten. Tilsammen sidder de på knap tre fjerdedele af danskernes samlede tv-sening. De dominerer markedet.

Den ene blev i fredags skåret med en femtedel. Det må have afstedkommet diskret begejstring hos den anden på Kvægtorvet i Odense, hvor TV 2 nu kan se frem mod endnu bedre tider. Måske endog med private investorer, som kan styrke stationens investeringskraft og øge dens førerposition.

Kulturminister Mette Bock (LA) meddelte nemlig mandag på Facebook, at det er lykkedes »at få rammerne for et eventuelt salg af TV 2 på plads med EU-kommissionen«. Hvad det mere præcist betyder, ved vi ikke – udover at regeringens udspil til medieforhandlingerne, ifølge ministeren, er udsat til efter påske.

Hvis TV 2 sættes til salg – helt eller delvist – er to punkter i regeringsgrundlagets kapitel 24 om medier krydset af: Det første er målretningen af DR’s produktion til »mere grundlæggende public service for at fokusere stærkere på produkter, der ikke udbydes af kommercielle udbydere samt for at reducere antallet af kanaler«. Det andet er helt enkelt:

»Regeringen ønsker at privatisere TV 2.«

Christiansborg summer. Har regeringen fået grønt lys fra Bruxelles til at sælge TV 2? Er det lykkedes at bane vejen for at isolere de EU-sager, der kan koste stationen op til et par milliarder på grund af ulovlig statsstøtte, som hidtil har blokeret for salget?

Kulturministeren benægtede energisk på et offentligt møde i Aarhus over for denne skribent forrige lørdag, at det overhovedet kunne lade sig gøre. Men det kan ikke afvises, at det alligevel helt eller delvist er lykkedes.

Delvist er måske det rigtige svar. Ønsket om at sælge alle aktierne i statens succesrige tv-station er nemlig ikke helhjertet. Heller ikke hos alle borgerlige politikere. Tanken om helt at opgive kontrollen med den ene af landets to største nyhedsformidlere er skræmmende.

Socialdemokraterne har opgivet deres modstand og har foreslået, at staten bevarer kontrollen, men sælger 49 procent af TV 2-aktierne. Det forlyder fra Christiansborg, at tallet i disse dage ligger på 43-45 procent. Spændingen udløses efter påske, men kulturministeren ville næppe begejstret have annonceret et gennembrud i Bruxelles, hvis ikke der var tale om realiteter.

Et bredere TV 2

Uanset hvordan privatiseringen af TV 2 ender, har regeringen og Dansk Folkeparti med fredagens DR-nedskæring med et slag forøget TV 2’s værdi. Et DR, der skal spare 774 millioner og »fokusere stærkere på de programmer, der ikke sendes andre steder«, vil miste mange seere.

DR’s share på 36,7 i 2017 skyldes i høj grad programmer med bred underholdende og folkelig appel. Det samme gælder TV 2, hvis share på 37,9 i endnu højere grad bygger på underholdende folkelighed.

Et smallere DR baner vejen for det brede TV 2. Når DR lukker kanaler, kan TV 2 uden problemer åbne nye, hvis markedet kræver det. Hvis DR pålægges restriktioner på dr.dk, kan TV 2 fortsætte udbygningen af tv2.dk og betalingsdelen TV 2 PLAY. Endnu hurtigere, hvis der kommer en kapitalindsprøjtning.

De forløbne års til tider ophidsede mediedebat har stort set aldrig handlet om TV 2. Statens største tv-station er fløjet gennem debatten som et avanceret, støjdæmpet stealthfly. Bestyrelsesformand Lars Liebst og administrerende direktør Merete Eldrup har dygtigt passet deres arbejde og forbedret økonomien.

Tirsdag kunne de offentliggøre en årsrapport for 2017, der viste, at TV 2 havde et flot overskud på 305 mio. kroner – mere end dobbelt så meget som året før. TV 2’s ledelse har, kan man forestille sig, med et lille smil på læben betragtet udviklingen hen imod DR’s totale nederlag. At TV 2 er undergivet næsten de samme Public Service-regler som DR TV, er forbigået i den offentlige debat. Fokus har udelukkende været på DR.

Set i det lys er kulturministerens udmelding spændende. Hvis alle, eller blot nogle af TV 2’s aktier sættes til salg, er prisen steget betydeligt siden i fredags. Og hvad vil staten bruge pengene til, når aktierne sælges? Skattelettelser?

Når regnskabet skal gøres op engang ad åre, er det højst tvivlsomt om de øvrige kommercielle medier i Danmark overhovedet fik gavn af DR-nedskæringen. Men det store kommercielle TV 2 ligner – uanset det fremtidige ejerforhold – en vinder.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 14 gæster online