LEDER

DR-ledelsen har ikke evnet at etablere en meningsfuld dialog med omverdenen

23. marts 2018

Direktionen har styrket produktiviteten, omkostningsbevidstheden og økonomien. Men i udførelsen af den måske vigtigste del af ansvaret har DR-toppen svigtet.

DR-bestyrelsen og Kulturministeriet har ikke passet deres arbejde, men der er intet at udsætte på størrelsen af lønningerne. Det er hovedkonklusionen på Rigsrevisionens gennemgang af løn og fratrædelsesforhold for direktører og øvrige chefer DR.

Statsrevisorerne finder intet galt med DR-generaldirektør Maria Rørbye-Rønns løn på knapt 3,7 millioner kroner om året. Den er meget høj i forhold til for eksempel hendes norske kollega, men rigsrevisionen konstaterer, at den er pænt lavere end den løn, topcheferne får i TV 2 og DSB, to andre store statsforetagender.

DR-bossernes fratrædelsesforhold og personalegoder »afviger ikke fra de vilkår, der kan aftales for chefer i staten«, skriver Rigsrevisionen, der kritiserer både bestyrelsen og Kulturministeriet for, at der ikke er nedfældet faste regler for området.

Med andre ord: Der er ingen formelle problemer med DR-lønningerne. Men medierne (og visse politikere) har til fulde luftet deres forargelse over lønninger, der er ti gange større end gennemsnitsdanskerens. Den går hjem hver gang.

Statslige toplønninger skal og bør diskuteres. Det er borgernes penge, uanset om de er bevilget eller tjent. Opskruningen af lønningerne skyldes »konkurrencen«, som det hedder. Det er en sandhed med modifikationer i medieverdenen, hvor det ofte er Tordenskjolds soldater, der skifter stillinger og øger lønnen hver gang.

Topledere udefra står næppe i kø for at sidde i toppen af øretævernes holdeplads i DR. I den virkelige verden er der nok ikke andre end TV 2, der ønsker at snuppe de bedste chefer fra DR. Og det har de i flere tilfælde gjort i cheflaget lige under direktionen. Headhunteriet i medieverdenen gælder dog næppe nuværende eller tidligere generaldirektører fra DR.

Diskussionen handler ikke om lønnen, men om hvorvidt DR-toppen har været pengene værd. Og om bestyrelsesformandens generøse, trinvise lønforhøjelser til generaldirektøren – uden nedskrevne overordnede retningslinjer – har kunnet forklares ordentligt.

Jo, direktionen har styrket produktiviteten, omkostningsbevidstheden og økonomien, men i udførelsen af den måske vigtigste del af ansvaret har DR-toppen, inklusive bestyrelsen og ikke mindst bestyrelsesformanden, svigtet. De har ikke evnet at etablere en meningsfuld dialog med omverdenen. Lønningerne er altså i orden, ifølge Rigsrevisionen. Spørgsmålet er, om det er løn som fortjent.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 8 gæster online