LEDER

Regeringens medieforhandlinger ligner et selvmål

24. maj 2018

Medieforhandlingerne begynder at ligne et tag-selv-bord for Dansk Folkeparti og et stort tilbageskridt for en liberal regering.

Oppositionen og Dansk Folkepartis forslag om at lovgive uden om regeringen for at indføre afgifter på udenlandske streamingtjenester som Netflix og HBO Nordic har gjort livet endnu sværere for regeringens mediepolitik.

De medieforhandlinger, der efter planen skulle være i fuld gang, er knapt begyndt. Man mødes, men forhandler ikke. Man udveksler informationer, som det hedder. I sidste uge stillede oppositionen ministeren stolen for døren. Der skulle flere penge på bordet, ellers udvandrede de. Det tvang kulturminister Mette Bock (LA) til en »tænkepause«, der nu har varet en uge og forlænges fra dag til dag.

Det handler om penge. Regeringens rammeaftale med Dansk Folkeparti fjerner 1,17 milliarder kroner fra DR over de næste fem år. Godt halvdelen kanaliseres tilbage til dansk public service, men der skal flyttes endnu flere penge, mener oppositionen. Det er det, ministerens tænkepause skal bruges til. Men det er svært, statskassen vil efter licensomlægningen til skat have et momshul på flere hundrede millioner. Det giver ikke humør eller muligheder til store, nye mediebevillinger.

Spørgsmålet er, hvad det vil koste at få oppositionen med. Eller rettere, hvor meget vil stille socialdemokraterne tilfredse. S-toppen vil tydeligvis gå langt for at komme med, men en symbolsk merbevilling på 50-70 millioner, som er den merbevilling, der nævnes på Christiansborg, er næppe nok.

Her kommer forslaget om en Netflix-afgift ind som en lille mulighed for en ekstraindtægt på et par hundrede millioner. Men den støder imod regeringens klare løfte om afgiftsstop. Og kulturministeren har tidligere helt afvist tanken. Hvis det står til filmbranchen, skal de penge bruges til film – ikke til et medieforlig.

Situationen er flydende. Det hele flyder. Udsigterne til et forlig før sommerferien er meget små. Hvis regeringen brænder broerne til S, er et smalt forlig med DF eneste mulighed. Det kan ligne et tag-selv-bord for Dansk Folkeparti og et stort tilbageskridt for en liberal regering.

DF vil formentlig kræve den delvise privatisering af TV 2 stoppet, og at besparelserne på TV 2-regionerne og Radio24syv-radiokanalen fjernes. Oven i det kommer nu så flertallets forslag om en Netflix-afgift. Med ultimative krav, et hul i statskassen og et dårligt forberedt medieudspil har regeringen bragt sig selv i en meget svær situation. Det begynder at ligne et mediepolitisk selvmål.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 7 gæster online