Rasmus Tantholdt giver et indblik i, hvordan en tennisketcher kan være en nødvendighed i en krigszone

8. juni 2018

Tantholdt er indbegrebet af den moderne tv-korrespondent. Og ’Med åbne øjne’ er en interessant bog, der giver indblik i både de journalistiske, politiske og praktiske overvejelser, han gør sig, før kameraet begynder at rulle. Om end hangen til at få det hele med skygger for det, der kunne have været en kraftfuld tematisk fremdrift.

I bogen Med åbne øjne beskriver medforfatteren Andreas Fugl Thøgersen, hvordan TV 2-reporteren Rasmus Tantholdt, bogens hovedforfatter »så vidt muligt altid har tennisketcheren med«, når han drager afsted for at vise danske seere denne verdens uhyrligheder. Han gør det ikke bare for motionens skyld, men for at lave et helle i det helvede, han er sat til at beskrive. Når man er professionel rejsende i nød og elendighed er det vigtigt, for en stund, at tvinge sig selv til at tænke på noget helt andet.

Som tidligere udøver af det samme både privilegerede og opslidende hverv kender denne anmelder situationen. Tantholdt rammer plet, når han understreger nødvendigheden af at kunne blive bange. Hvis man bliver frygtløst kynisk, rager alt det forfærdelige ikke én det mindste. Så bliver man også en dårlig journalist.

Tantholdt er en dygtig journalist. Tværtimod. Han er en fremragende tv-reporter og en god fortæller. Han er også et af TV 2’s stærke brands, og det er formentlig derfor, at bogen er skrevet og udgivet. Det er nemlig kun knapt tre år siden, at Tantholdt – også sammen med Andreas Fugl Thøgersen – udgav bogen Verden er stadig ny, som Med åbne øjne kan ses som en fortsættelse af eller et supplement til. Selv om det er nye steder, nye mennesker, nye historier, er temaet og mange af de efterfølgende refleksioner de samme som i den tidligere bog.

Journalisten i felten

Men det gør ikke den nye bog til en dårlig bog. Det er nyttigt og nødvendigt at lære omstændighederne og omkostningerne ved udenrigs- og ikke mindst konfliktjournalistik at kende. Den totale afhængighed af de lokale såkaldte fixere, der i modsætning til den udenlandske journalist taler sproget, har de rette forbindelser, kender de bedste og klogeste chauffører og, ikke mindst, har et så intimt kendskab til krigens og konfliktens daglige status, at de ikke bringer det tilrejsende tv-hold for meget i livsfare. 

Rasmus Tantholdt og Andreas Fugl Thøgersen: ’Med åbne
øjne – fortællinger fra verdens brændpunkter’

Tantholdt lægger heller ikke skjul på det, man kan kalde journalistikkens indbyggede skævhed: at den kortvarige begivenhed, man er vidne til, kun er et lille hjørne, et glimt af en enkelt virkelighed blandt hundreder i samme land. Og at risikoen er, at det lille drama overskygger det store.

Eller at et stort, lille drama indkapslet i et måske 3-4 minutter langt tv-indslag, aldrig vil kunne fortælle hele den vildt komplicerede historie om en syrisk borgerkrig for eksempel. Den foregår over hele landet, omfatter hundredetusinder af mennesker og indeholder også områder med fred, normalitet og dagligdag. Nogen gange er afstanden mellem de to kun nogle få hundrede meter.

På det felt ligner bogen andre bøger skrevet af tidens dygtige danske krigskorrespondenter. Mest fremragende i Thomas Ubbesens Udsendt (2014) og med en uomtvistelig litterær kvalitet i DR-korrespondenten Puk Damsgårds Den sorte kat i Mosul (2017).

Rasmus Tantholdt og Andreas Fugl Thøgersens bog er mere lige-ud-af-landevejen og bevæger sig på kanten af det kalejdoskopiske, fordi man kan få fornemmelsen af, at når nu Tantholdt har rejst så meget de sidste par år, skal det hele med: »Mødet med fjenden«, en reportage fra Rusland tidligt i 2018, fortællingen om USA’s Trump-land og rejsen til Nordkorea virker umotiverede og kapper en rød fortælletråd over, fordi de efterfølgende kapitler om migrantkrisen fra Niger, Libyen til Rødby Færgehavn hænger smukt sammen med bogens store, første afsnit om Syrien og Irak. Flygtninge og migranter kommer ikke dumpende ned fra intetheden. Vi ved godt, at Rasmus Tantholdt lever i en kuffert.

At vi skal have det hele med, bryder desværre med, hvad der kunne have været en kraftfuld tematisk fremdrift.

En slags terapi

Tantholdt er indbegrebet af den moderne tv-korrespondent. Han tænker i billeder og situationer, der er medieegnede. Det er også tydeligt, at det kan være et dilemma, når man laver tv-reportager. Enkelthistorierne om menneskelige tragedier og menneskelig ukuelighed og overlevelseskraft, som er den slags historier, han siger, han altid opsøger, er godt fjernsyn. Men de kan også komme til at skygge for forståelsen af baggrunden og årsagerne til den isolerede menneskelige tilstand, som har førsteprioritet på skærmen.

Til gengæld kan reporteren på en måde gøre afbigt ved i bogen at fortælle om den. Og det gør han et godt forsøg på – ikke mindst i Syrien-kapitlerne, der fylder næsten halvdelen af bogen. Baggrunden er både uden for og inden for Syrien lige så kaotisk, kompliceret og konfliktfyldt, som krigen selv.

Dér, hvor det bliver meget interessant, er, når læseren får et indblik i mange af de både journalistiske, politiske og praktiske overvejelser, han gør sig, før kameraet begynder at rulle. Hvordan interviewer man en diktator med blod på hænderne som Bashar al-Assad med risiko for at blive beskyldt for medløberi? Hvordan formulerer man beretningen om de frygtelige tilstande, som har sendt hundredetusinder af mennesker på flugt, således at reportagen ikke kan bruges eller misbruges i den danske hjemlige flygtningedebat? Hvordan bevarer man fornuft, ligevægt og forstand, når man lever af krig og katastrofer?

Man tager tennisketcheren med og tvinger sig over i en anden virkelighed. Og man kan skrive sig ud af det i en bog. Begge dele er en slags terapi.

Rasmus Tantholdt og Andreas Fugl Thøgersen: ’Med åbne øjne – fortællinger fra verdens brændpunkter’. Gyldendal. 240 sider. 299,95 kr.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 7 gæster online