Selv om Fox News og CNN er små, er den splittelse, de skaber, stor

15. august 2018

Amerikanske tv-medier er ganske små, hvis man ser på seertallene. Men det forhindrer dem ikke i at være en vigtig faktor for den voldsomme politiske polarisering i landet.

På en måde kan jeg godt forstå, at finansminister Kristian Jensen reagerede voldsomt, efter at den amerikanske tv-vært Trish Regan forleden på Fox Business News langede ud efter Danmark og sammenlignede os med Venezuela.

Hun fordrejede tal og procenter for at 'bevise', at i et socialistisk land som Danmark (!) er størstedelen af befolkningen i statens sold, de gider ikke at arbejde og selvom det lyder paradisisk, at alle studerende har gratis uddannelse og ovenikøbet får SU, så resulterer det i, at ingen gider at færdiggøre studierne.

Finansministeren mente, at Trish Regan »pissede på Danmark«, og at det var for galt.

Lillebitte Fox News

Det var det naturligvis også. Trish Regan er en af stjernerne i Rupert Murdochs Fox-imperium, der omfatter mere end 14 tv-kanaler, herunder kabelkanalerne Fox News og Fox Business News.

At kendte Fox-værter er trofaste og indimellem aggressive konservative tilhængere af præsident Trump, er ingen hemmelighed.

Men ved at følge den danske debat kunne man få det indtryk, at der er tale om altdominerende kanaler, der har stor indflydelse på meningsdannelsen i USA. Det er der ikke.

Når man kigger på tallene og sammenligner dem med tv-nyhedsdækningen i Danmark, er de forbavsende små. Blandt nyhedskanalerne er Fox News størst med omkring 2,5 millioner daglige seere i gennemsnit.

I den sidste uge af maj 2018 havde Trish Regans program på Fox Business News 159.000 seere. Det er, hvad TV 2 News kan have på en rigtig god nyhedsdag i Danmark.

Og da der bor knap seks millioner mennesker i Danmark og 326 millioner i USA, ville Trish Regans seertal omregnet til danske forhold svare til, at hun havde omkring 3.000 seere. Det er ikke mange. Faktisk uendeligt få.

Vi er nede på en størrelse, som svarer til en ikke-kommerciel hyperlokal tv-kanal i Danmark. Middelfart lokal-tv, eksempelvis.

Trish Regan, Sean Hannity og andre af de højtråbende Fox-stjerner har til gengæld trofaste og indflydelsesrige seere. Ikke mindst præsident Donald Trump, der starter dagen med Fox og har gjort det til et fundament i sin værdipolitik, at stort set alle andre medier er fake news og »fjender af folket«.

På tv er det primært CNN, som vækker hans vrede. CNN er heller ikke nogen stor nyhedskanal med knap en million seere i gennemsnit dagligt – det ville svare til 18.500 seere i Danmark.

Ensidig dækning

Men det er – heller ikke her – størrelsen, det kommer an på. Kabelnyhedskanaler i USA er, ligesom de sociale medier, et udtryk for den voldsomme politiske polarisering i landet. Brugerne samler sig om de medier, der afspejler og forstærker deres egne grundopfattelser.

Fox-værter som Trish Regan får kun få til at skifte opfattelse. Snarere tværtimod. Hvis overbeviste Trump-tilhængere kommer til at se en mere liberalt-orienteret kanal som MSNBC, vil de møde en verden, de ikke kan genkende.

Når du får informationer, der ikke svinger med din egen verdensopfattelse, vil du – med den erfarne tv-journalist Judy Woodruffs ord – ikke tro på det. Du vil opfatte det som falske nyheder. Og Trumps tordnen mod falske nyheder får dermed en farlig klangbund.

I sommer har jeg kørt et par tusind kilometer gennem USA. Hver aften på motellet åbnede vi for kabelnyhederne. Umiddelbart var det tre forskellige verdener, der blev præsenteret. En Fox-verden, en CNN-verden og en MSNBC-verden.

Og det slog mig, hvor heldige vi er i Danmark, som heldigvis er så lille og afhængigt af den omgivende verden, at vi forsøger at dække den. I supermagtens amerikanske kabelnyheder eksisterer der ikke en verden udenfor. Og hvis der gør, er det oftest fjendebilleder. Kina på Fox, Rusland på MSNBC.

Der er kun en lille verden uden for Det Hvide Hus, Trump og Washington. Hver eneste lille udvikling i den snævre amerikanske Trump-verden endevendes i timevis. Kommentatorer står i kø, debatterne er uendelige og selvcentrerede.

De kendte værters egne programmer – som Trish Regans – handler mere om værten selv og vedkommendes skarptskårne og unuancerede holdninger. Når Trish Regan sviner Danmark til, handler det ikke om Danmark, men om venstreorienterede demokrater som Bernie Sanders, der roser den danske model.

Kabelnyhederne i USA – ikke mindst Fox – er blevet den polariserede politiske kamps frontsoldater. De bekræfter i store træk kun deres seere i de holdninger, de har i forvejen.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 9 gæster online