Smartphonen ville være enhver Stasi-officers hedeste drøm

22. august 2018

Mark Zuckerberg har sat gaffatape over kamera og mikrofon på sin computer. Han skal nemlig ikke nyde noget af den massive overvågning, som vi andre finder os i.

Forleden så jeg på DR et britisk tv-program, hvor en it-ekspert sendte en drone op over en menneskefyldt park i London. Dronen registrerede samtlige tændte mobiltelefoner i parken. Nu vidste eksperten, hvor mange mennesker med mobiltelefoner der var der (vist nok 1.142), og han kendte IP-adresser og telefonnumre og ville uden problemer kunne fastslå identiteten på indehaverne.

Han vidste med få centimeters nøjagtighed, hvor de var placeret i parken, og med brug af lidt mere software, fortalte han, at han også ville kunne registrere den gemte samtale- og netaktivitet på hver eneste telefon.

Det gjorde han ikke, fordi det var ulovligt, men softwaren kunne købes af enhver på nettet for omkring 130 kroner.

Massiv overvågning

Alt dette var muligt, fordi mere end 98 procent af mobiltelefonerne havde tændt for wi-fi-søgefunktionen. Med andre ord, hvis ikke vi selv sætter den ud af kraft, hver gang vi fjerner os fra et kendt wi-fi-netværk uden at slukke for funktionen, åbner vi op for massiv overvågning.

Eksperten nævnte, at efter de store demonstrationer på Maidan-pladsen i Ukraines hovedstad Kiev, modtog en stor del af demonstranterne en mail med en advarsel om, at de nok burde overveje deres opførsel i fremtiden. Mulighederne for en repressiv stat – eller andre ondsindedes overvågning og kontrol – er uendelige, fordi vi enten ikke ved, at denne overvågning er mulig, eller endnu mere bekymrende: fordi vi er ligeglade.

Og så er der den overvågning, der finder sted, hver eneste gang vi bruger Facebook, Google, Instagram, Snapchat eller andre sociale medier eller søgemaskiner.

Line Tolstrup Holm skrev i søndags i Berlingske en tankevækkende artikel med overskriften »Du bliver overvåget, og du finder dig i det«, som primært var et interview med Klavs Birkholm, der sammen med it-manden Niels Frølich har udgivet antologien De skjulte algoritmer. Artiklen indeholdt også en gennemgang af en efterhånden endeløs række af digitale apparater og tjenester, hvis algoritmer overvåger os konstant.

I artiklen citeres den tidligere østtyske Stasi-officer Wolfgang Schmidt, der har sagt, at Facebook ville være Stasis hedeste drøm: I det hedengangne DDR indsamlede sikkerhedstjenesten 173.000 personlige oplysninger om borgerne om måneden. Facebook indsamler 7.000 gange så mange – 1,23 milliarder.

Uoplyst samtykke

Gennem de seneste måneder har jeg talt med flere, der undrede sig over, at de blev oversvømmet af annoncer for bestemte ting, som de kun havde talt om og aldrig skrevet om, mailet om, sms’et eller lavet opslag om. Én havde for eksempel på et tidspunkt talt om at ville gå til fitness, hvorefter det ene tilbud efter det andet væltede ind.

Måske fordi hun (som de fleste af os) havde accepteret betingelserne for eksempelvis Facebooks Messenger-app uden at have læst de mange sider med meget små bogstaver, hvor der blandt andet står, at man giver tilladelse til, at app’en bruger telefonens, tablettens eller laptoppens mikrofon »at any time, without your confirmation«. Altså altid, uden at du giver særskilt tilladelse til det.

Klavs Birkholm siger til Berlingske, at Facebooks stifter og chef Mark Zuckerberg har sat gaffatape over kamera og mikrofon på sin computer. »Han skal ikke nyde noget, og jeg kan love dig for, at jeg har gjort det samme,« siger Birkholm.

Nu kan man ikke åbne et website, uden at der kommer en besked om, at den nye europæiske persondataforordning GDPR kræver, at man oplyses om, at webstedet anvender persondata efter forskrifterne. Da det er en forudsætning for, at man kommer videre, klikker de fleste bare OK.

De færreste, inklusive mig selv, er egentlig helt klar over, hvad det går ud på, udover at det er blevet sværere at tilgå, registrere og arkivere persondata, som for eksempel cpr-numre. Men data over vores adfærd, vores præferencer på snart sagt alle områder er frit tilgængelige. Huskede du at slukke for wi-fi’en? Slog du din ’lokalitetstjeneste’ fra?

Hvis du har gjort det, bliver du øjeblikkeligt mindet om, at »servicen bliver bedre«, hvis du slår den til. Det er jo lige dér, annonceindtægterne ligger: i viden om vores adfærd.

Der var engang, hvor det krævede en dommerkendelse for, at myndigheder kunne få adgang til vores privatliv eller vores bolig. Med smartphonen har vi underskrevet vores egen dommerkendelse, der giver andre adgang til vores eget liv.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 6 gæster online