Måske har Mette Bock allerede forladt sin ministerpost rent mentalt

28. november 2018

Da Mette Bock søndag opfordrede Lars von Trier til at lave »en opbyggelig film«, var det et brud på armslængdeprincippet. Men det er langt fra et enestående eksempel på, at ministeren mere fører valgkamp end passer ministerposten.

I Liberal Alliance tror man, at skattelettelser er vejen frem. Virkeligheden er imidlertid en anden. Men ikke helt for kulturminister Mette Bock – i hvert fald ikke da hun i en officiel kulturministeriel video på Facebook meddelte, at »i 2019 vil der være 600 kroner mere til rådighed for dig derhjemme«, når medielicensen næste år skæres som et led i den trinvise overgang fra licens til skat.

Den slags fortalelser kaldes et freudian slip eller en parapraxis: en fejl i tale, handling eller hukommelse, hvor et undertrykt ønske eller en indre tanke siges højt. En fejl, vi alle kan komme til at lave. Men helst ikke en minister, hvis eget ministerium har beregnet, at ingen får 600 kroner mere til rådighed.

Efter den nye skatteberegning vil en enlig få omkring 300 kroner mere, mens sambeskattede par vil få omkring 30 kroner. Bocks freudian slip resulterede i en fejl. Det hedder det, når det er for uhøfligt at kalde det en usandhed og for groft at kalde det en løgn.

Brug for en rådgiver

I DR’s Detektor indrømmede Bock fejlen. Men hun syntes tydeligvis, at det var en lille fejl, for hendes hovednyhed var, at »tvangslicensen« nu var i gang med at blive afskaffet (hvilket langt de fleste godt vidste – og alle licensbetalere netop havde fået brev om fra DR).

Og med den særlige selvbevidsthed, som ministeren mobiliserer, lød det næsten, som om hun egenhændigt havde afskaffet licensen. Det gjorde hun ikke. Det gjorde Finansministeren og Dansk Folkeparti efter en forhandling, hvor kulturministeriet var sat ud på sidelinjen.

Mette Bock nævnte også i Detektor-interviewet – ikke uden stolthed – at hun ikke havde nogen spindoktor, og at årsagen til, at hendes fejl kun var blevet rettet på Kulturministeriets facebookside og ikke på Liberal Alliances, var, at hun ikke så nogen grund til endnu en gang at blive gjort til genstand for mediernes hån og spot.

Jeg tænkte kættersk, at denne minister i høj grad har brug for en stærk kommunikationsrådgiver. Sådan én ville formentlig også have forhindret, at ministeren mandag tweetede følgende:

»Jeg har en drøm – tænk, hvis Lars von Trier ville udfordre sig selv og lave en film, der mundede ud i håb, glæde og hyldest til livet. En opbyggelig film om alt det smukke, som livet også består af. Kom nu, Lars – jeg ved, at du kan.«

Bocks tweet afstedkom en overflod af vrede kommentarer. Det var et eklatant brud på armslængdeprincippet, at en minister ikke bare smagsdømte kunst, men direkte anviste, hvordan den bør laves.

Minister eller kandidat på valg?

Tweet betyder kvidder og Mette Bocks utrættelige trang til at kvidre tyder på, at hun ikke ved, hvornår hun er minister, og hvornår hun er privat.

Man er minister døgnet rundt, og når hun skriver eller taler på de sociale medier, er det et ministerudsagn. Men måske er hun så småt ved at forlade sit job og fører i stedet valgkamp som LA’s spidskandidat til EU-Parlamentet.

Det kunne man fristes til at tro, da hun forleden på Twitter kritiserede danske journalister for ikke at have interviewet danske EU-parlamentarikere om Brexit-krisen.

Ministeren, der er tidligere chefredaktør, havde åbenbart ikke opdaget, at Brexit-krisen i de dage var en ren britisk krise og at mediedækningen af Theresa Mays gebrækkeligheder med sin regering, sit parti og det britiske underhus næppe var blevet bedre og mere oplyst, hvis en tilfældig dansk EU-parlamentariker havde givet sit besyv med.

Mette Bocks uheldigheder fik mig til at mindes en forsideleder i denne avis den 2. marts 1993. Øverst vises en plakat fra 1973 af maleren Richard Mortensen med titlen »Giv Danmark en kulturminister«.

Lederskribenten skriver kort, at plakatens tekst er Informations eneste kommentar til en tale af kulturminister Jytte Hilden trykt inde i bladet.

»Resten er 28 centimeters tavshed,« stod der og resten af spalten var gabende tom. Måske burde Richard Mortensens plakat genoptrykkes.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 12 gæster online