Krænkelseskriteriet: Hvis bare man postulerer at være krænket, kommer man i medierne

9. januar 2019

De små postulerede krænkelser får masser af omtale, og både venstrefløjen og Dansk Folkeparti er krænkelsesparate. Krænkelseskriteriet er hermed indføjet som gældende nyhedskriterium.

Man skal bare føle sig krænket, så kommer man i medierne. Det er nemlig ikke blot en sikker vinder at blive krænket – det sikrer også bred eksponering, hvis man bliver krænket over, at andre føler sig krænkede.

I de traditionelle nyhedskriterier er aktualitet vigtigt. Det kan dog frafaldes, hvis en årgammel episode falder ind i den medieskabte tidsånd.

En artikel i Kristeligt Dagblad lige før jul beskrev en episode for næsten to år siden, hvor afsyngelsen af fædrelandssangen Den danske sang er en ung blond pige under morgensangen på Copenhagen Business School havde affødt en protest.

Historien var ikke protesten, men lærerens beklagelse og udsagn om, at sangen næppe ville blive sunget igen på CBS, gik sin sejrsgang i alle medier.

Forargelsen over den påståede krænkelse var til at tage og føle på. I al sin latterlighed, blev det en symbolhistorie. Men symbol på hvad?

Krænkelseskultur

Krænkelseskulturen er ifølge Venstre-folketingskandidaten og journalisten Anna Libak den politiske venstrefløjs version af populisme. Hvis det er rigtigt, er der en politisk forklaring på forargelsen over de, der synes at bøje sig for de krænkede.

I omtalen af den næsten hundrede år gamle sang er skurken CBS-læreren, der gav efter for den ikkeblonde kvindelige studerendes protest. Og selvfølgelig havde samme lærer en marxistisk fortid, hvilket bloggeren Michael Jalving rutinemæssigt skrev i Jyllands Posten.

’Krænkelseskultur’ er blevet et skældsord – det er også nemt at skælde ud, når den antager mere bizarre udtryk som forargelsen over, at nogen klæder sig ud som indianer, afrikaner eller inder. I ikke så gamle dage var det en integreret del af hippiekulturen, nu er det krænkende.

Men Libaks tese om krænkelseskulturen som venstrefløjens version af populismen er i nytårsugen blevet godt og grundigt torpederet af Dansk Folkeparti. Partiets strateger har med vanlig effektivitet genopdaget, at hvis man postulerer at blive krænket, kommer man i medierne.

DF med tophuer

Den nye store krænker er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der i sin nytårstale helt havde glemt sidste års nytårstale, hvor han talte meget om udlændingestramninger. I år talte han næsten positivt om mangfoldighed. Han nævnte slet ikke DF, og det er åbenbart dybt krænkende.

Næstformand Søren Espersen sagde til Berlingske:

»Det er stærkt generende, at statsministeren antyder – det er hele tiden kun antydningens kunst i forhold til os – at det er os, der ikke har noget udsyn ud over egne grænser og er os selv nok. Det er et indirekte angreb på os, og det bryder jeg mig ikke om. Han siger også et sted, at vi skal være ordentlige – underforstået, at jeg så nok er uordentlig. Det vil jeg ikke finde mig i at blive kaldt af landets statsminister.«

I Politiken satte Søren Espersen trumf på:

»Man vil skildre os som nogle hosekræmmere, der går ude på heden med vores tophuer og synger Mads Doss.«

Der blev jeg lidt krænket på St. Steensen Blichers vegne. Fårehyrden (ikke Hosekræmmeren) Mads er jo en ærlig 200 år gammel ærkedansk hedebonde. Måske en DF-kernevælger?

DF’s krænkelsesparathed er ikke ny. I tyve år har partiet været konstant krænket over statsminister Poul Nyrup Rasmussens udsagn om, at DF ikke er »stuerene«.

Men der er ingen ende på krænkelserne. Den seneste stod DR’s politiske redaktør, Christine Cordsen, for. Hun kom til at sige, at DF »som sådan dyrker en illusion om, at man kan rulle det hele tilbage, og man kan sende folk hjem, og vi kan få et samfund som i 50’erne, hvor der ikke var så mange med en anden hudfarve end grisefarvet«.

Det var betegnelsen »grisefarvet«, der krænkede DF. Cordsen beklagede ordvalget.

Man må formode, at ordet nu næppe nogensinde bliver brugt i DR. Som den unge blonde pige aldrig mere bliver sunget på CBS, og vi ikke må tage indianerkostume på, læse Lille Sorte Sambo eller muntre os med Halfdan Rasmussens Negerpigen Sanne. Hende med krusse-dulle-håret.

De små postulerede krænkelser får masser af omtale. Krænkelseskriteriet er hermed indføjet som gældende nyhedskriterium.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 8 gæster online