Gadedrengene Henrik Sass og Poul Madsen
pisser territorier af på Borgen

20. februar 2019

Henrik Sass Larsen (S) og Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen er røget i totterne på hinanden på grund af Sass’ klage over EB-journalisterne på Christiansborg. Hanekampen kan medføre, at der indføres ’journalistfrie’ arbejdsområder.

Vi ved fra en række troværdighedsmålinger, at politikere, journalister og spindoktorer skraber bunden.

Vi ved også fra målingerne, at Ekstra Bladet er det mindst troværdige medie (mindre troværdigt end selv Ralf Pittelkows og Karen Jespersens hadeorgan Den korte avis).

Som udgangspunkt er gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) og Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen altså repræsentanter for to faggrupper, der ikke just påkalder sig troværdighed.

Forleden udvirkede Sass en klage fra Socialdemokratiet over Ekstra Bladets journalister til Folketingets formand. Journalisterne »står uden for mødelokaler og toiletter for at forsøge at afhente kommentarer og chikanere Henrik Sass Larsen mest muligt«, hedder det i brevet til Pia Kjærsgaard.

Man ser det for sig. Nu kan Sass knap nå at lyne op, før han bliver konfronteret med en inkvisitorisk EB-journalist.

I Presselogen i søndags afviste Poul Madsen vredt anklagen – i hvert tilfælde den del, der handlede om toiletterne – og samme dag skrev han i sin avis et harmdirrende indlæg mod Pia Kjærsgaard, som i en debat med ham i Radio 24syv havde betegnet journalisterne som »gæster« på Christiansborg.

»Formanden for Folketinget glemmer, at hun også er gæst i Folketinget. Hverken politikere eller journalister ejer Folketinget. Det gør folket«, skriver Poul Madsen, lidt bombastisk.

I Presselogen var tonen lidt mere afdæmpet, Pia Kjærsgaard var formandsforsigtig: »Nu må præsidiet undersøge og drøfte sagen«, var hendes budskab. Ikke noget med at journalisterne var »gæster« på Borgen.

Folketinget var en fælles arbejdsplads for både journalister og politikere, forstod man på hende.

'Pjække-Sass'

Henrik Sass Larsen er generelt sur på pressen. Han er utilfreds med tv’s måde at behandle gæster på og har meddelt, at han vil stille op til færre tv-interviews.

Han har flere gange direkte eller indirekte angrebet de »borgerlige« avisers journalistik – engang satte han spørgsmålstegn ved disse avisers statsstøtte. Og nu er det EB-journalisterne på Borgen, han er efter. De opfører sig ikke ordentligt.

Det ved vi godt. Det er ikke så forfærdelig længe siden, at to journalister fra samme avis fik seks måneders karantæne fra Christiansborg for at have overtrådt reglerne for samspillet mellem presse og politikere.

Anledningen til klagen over Ekstra Bladet er imidlertid, at Ekstra Bladet for et par uger siden afslørede, at Sass »igen og igen« har »pjækket« fra møder med de øvrige statsrevisorer (syv ud af 15 møder), der ligesom ham modtager 330.000 kroner for jobbet.

I den forbindelse har avisens journalister jagtet ham i dagevis for at få en kommentar. Hans afslag har givet stof til mange flere spaltemillimeter om sagen og sikret, at afsløringen blev en løbende historie over flere dage.

Det er påstand mod påstand i sagen, som Poul Madsen med stor selvbevidsthed svinger sig op til at gøre til en slags nøglesag om det åbne demokrati, mens Sass gør det til en sag om EB-journalisternes opførsel.

Hanekamp

Selvfølgelig skal folketingsmedlemmer kunne passe deres arbejde, ligesom journalister skal kunne det. Folketinget er måske verdens mest åbne parlament. Journalister kan færdes og arbejde overalt, hvis de følger reglerne om ikke at forfølge politikerne.

Reglerne, som er blevet til i et samarbejde mellem Præsidiet og Folketingets Presseloge, skal forhindre »paparazzilignende tilstande«, og de påbyder, at pressen ikke må jagte politikere, »der har tilkendegivet, at de ikke ønsker at deltage i interviews«.

Hverken Madsen eller Sass har verdens bedste sag, men deres hanekamp kan medføre, at der indføres ’journalistfrie’ arbejdsområder på Borgen, som det er tilfældet i de fleste demokratiske lande.

Det vil næppe hindre journalisterne i at passe deres arbejde, men begrænsninger af den type risikerer i disse bekymrende kontroltider at gribe om sig.

Lur mig, om ikke sagen dør af sig selv, efter at gadedrengene Sass og Madsen rutinemæssigt under stort ståhej nu har pisset deres territorier af, og Folketinget fortsætter med at være verdens frieste parlament.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-19 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 26 gæster online