Luk Klaus Riskærs program på Radio24syv – en folketingskandidat skal ikke lave public service radio

27. februar 2019

Selv om Klaus Riskær Pedersen nu er opstillingsberettiget til Folketinget, lader 24syv ham beholde sit eget ugentlige radioprogram. Det strider med det demokratiske princip om at behandle alle kandidater ens.

I søndags kunne man i TV 2’s Presselogen opleve den travle, prisbelønnede filminstruktør Mads Brügger i sin anden rolle som programchef for radiokanalen 24syv. Han skulle forklare og forsvare kanalens beslutning om at fastholde Klaus Riskær Pedersen som fast vært på et to timer langt fredagsprogram, selv om Riskær nu var blevet opstillingsberettiget folketingskandidat for sit eget parti.

Brügger kunne ikke se noget galt i, at en radiokanal, der er fuldt finansieret med licensmidler og – i modsætning til private medier – underkastet den overordnede public service-lovgivning, fortsatte med at give en nyslået partiformand fast sendetid.

Han havde dog, fortalte han, haft en snak med Riskær om, at denne ikke måtte promovere sit parti eller sit partiprogram i udsendelsen.

Vigtigst for Brügger var beskrivelsen i 24syvs sendetilladelse om, at kanalen skulle have stærkt profilerede, holdningsbårne værter. Som om denne bestemmelse kunne give en folketingskandidat frikort til massiv eksponering på en public service-kanal – bare han er underholdende, radioegnet og stærkt profileret.

Slog Vermund med længder

Vi ved alle, at det ikke nødvendigvis er politiske programerklæringer, der skaber en moderne kandidat. Karisma, retorisk dygtighed og evne til at underholde er helt centrale i en valgkamp. Medialiseret politik handler ikke kun om politik, men i høj grad om at være synlig i mediehavet.

Riskær er et perfekt eksempel. Uanset hans fortid – eller måske også på grund af hans fortid – er han gefundenes fressen for medierne. I den uge, hvor han præsenterede sig som godkendt kandidat, slog han Pernille Vermund fra Nye Borgerlige med længder i forhold til medieopmærksomhed.

Her skal så tilføjes, at en del af medieopmærksomheden med rette var kritisk med hensyn til hans gæld (omkring 167 millioner), hans boligforhold (han bor gratis i en fin ejendom på Gammel Strand, som hans søn ifølge BT købte ud af hans eget konkursbo) og hans forslag om at sløjfe borgernes gæld til det offentlige efter en periode. Et forslag, der sjovt nok også ville gøre Riskær gældfri.

Alt det må Riskær så ikke tale om i sit eget totimers fredagsprogram på 24syv ifølge Brügger.

Det må være en stor lettelse for Riskær, for emnerne ville formentlig være født til at mobilisere de kritiske lyttere, der kan ringe ind til det direkte radioprogram, hvor han kan profilere sig som en ikkepolitisk, underholdende og markant vært.

Fjern ham

Det hænger simpelthen ikke sammen. Selv om valgkampen ikke er skudt officielt i gang, har politikerne sat den i gang den. Kampen om at komme i medierne er en permanent tilstand, men den er tydeligvis blevet voldsomt intensiveret, fordi valget skal finde sted om mindre end fire måneder.

At statsministeren har varslet, at han venter med at udskrive valget, til der er kommet »lidt blade på træerne«, er en ren formalitet. Vi befinder os allerede i en hård valgkamp, selv om der endnu ikke er hængt valgplakater op.

Det er public service-radiostationen 24syv ligeglad med. Det var DR’s P1 ikke, da de i sin tid fjernede Naser Khader fra hans værtsjob for programmet »Arabiske stemmer«, det sekund han blev folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti.

Det burde Radio24syv også gøre med Riskær i stedet for at sætte underholdningskravet over det indlysende demokratiske krav til en statsfinansieret radiokanal, som må være, at ingen politisk kandidat skal foræres indlysende mediefordele i forhold til andre.

Det skal ikke forstås som et latterligt matematisk krav om fuldstændig lighed i sendeminutter og spaltemillimeter, men om respekt for demokratiets spilleregler.

Private medier kan i princippet gøre, hvad de har lyst til. Hvis vi er utilfredse, kan vi lade være med at købe dem. Public service-medier som Radio24syv har vi allerede betalt for via licensen. Derfor må vi stille samme krav til til kanalen, som vi med rette stiller til andre public service-medier. Nemlig, at de i udgangspunktet skal behandle alle kandidater ens.

Det gør man ikke, hvis man giver en enkelt kandidat en fast særstilling i sendetiden. Uanset om han taler om politik eller ej.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 3 gæster online