Det næste bliver, at DF kræver, at Kirsten Birgit skifter navn til Schiøtz Kretz Brabrand

13. marts 2019

Dansk Folkeparti kræver nu, at hele 80 procent af medarbejderne på den radiokanal, vi i dag kender som Radio24syv, skal flyttes til Jylland. Det begynder at ligne et regulært mord på kanalens muligheder for at fortsætte, skriver mediejournalist Lasse Jensen i dette debatindlæg.

Danmark er i krise, og det er lige før, statsminister Lars Løkke Rasmussen må rydde sin kalender for at afmontere den. Krisen opstod mandag eftermiddag, da Dansk Folkeparti stillede nye krav om, hvordan den radiokanal, vi nu kender som Radio24syv, skal indrettes i fremtiden.

Det er ikke nok, at den skal ligge »mindst 110 kilometer fra København«, som der står i udkastet til en kulturministeriel bekendtgørelse om kanalens fremtid. Den skal ligge i Jylland, punktum! Gerne på Samsø, hvis det ender med det, siger DF-medieordfører Morten Marinus, der dermed understreger absurditeten i situationen.

DF kræver også, at mindst 80 procent af medarbejderne skal arbejde i Jylland. Ikke 60 procent, som der står i den udbudsbekendtgørelse, der skulle have været trådt i kraft 1. marts, men som nu er udsat.

Forligskaos

De store kanoner er rullet frem. Radio24syv-værten og politisk kommentator Jarl Cordua skriver på Facebook, at Venstres næstformand, finansminister Kristian Jensen, og Dansk Folkepartis næstkommanderende, Peter Skaarup, nu forhandler om DF’s nye krav. Uden kulturminister Mette Bock, forlyder det. Ligesom da Jensen og Skaarup for et år siden aftalte at skære DR med 20 procent og erstatte licensen med skat.

Kulturministeren er ikke i høj kurs hos DF, men hun er da ifølge Berlingske klar til et kompromis. Hun har tidligere udtalt, at flytningen af Radio24syv til Jylland ikke var regeringens kop te, men noget, DF havde tvunget hende til at æde under medieforhandlingerne sidste år. En af medieforligspartnerne, den konservative Naser Khader, afviser DF’s krav. Der er lagt op til forligskaos.

I medieforliget står der, at kanalen – FM4, som den officielt hedder – efter den 1. november i år skal have hovedsæde vest for Storebælt, og at hele administrationen samt halvdelen af redaktionen skulle flyttes. Da flytningen af administrationen af en privat virksomhed stred mod EU-bestemmelserne, måtte regeringen droppe det krav. Til gengæld blev, hvad der oprindeligt var halvdelen af medarbejderne, forhøjet til 60 procent i udkastet til bekendtgørelsen om udbuddet af kanalen.

DF har kunnet protestere i et par måneder, men har altså valgt at intervenere i sidste øjeblik. I øvrigt samme dag, som en meningsmåling spåede det værste valg for partiet i årtier.

Dyr regionalradio

Radio24syv har omkring 60 faste og 60 freelancere, inklusive administration. Dansk Folkepartis nye krav vil efterlade 12 faste medarbejdere i København og flytte 48 faste stillinger og en enorm freelancekapacitet væk fra hovedstaden.

Med opbydelsen af de sidste rester af humor kunne man kalde den seneste udvikling en absurd komedie.

Det næste bliver vel et krav om, at Radio24syvs superstjerne Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm skal skifte navn til Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Brabrand, og at fredagsværten Klaus Riskær Pedersen bliver til Klaus Risskov Pedersen.

Det er svært at forestille sig, at det vil løfte DF i meningsmålingerne, endsige spille en vigtig rolle i en valgkamp. Det ville så være første gang nogensinde, at mediepolitik blev et valgtema.

Det begynder at ligne et regulært mord på Radio24syvs muligheder for at fortsætte. Og et skræmmende eksempel på, hvor langt Dansk Folkeparti vil gå i en detailstyring af et public service-medie. Vi taler her ikke armslængde, men om en politisk knytnæve helt oppe i centralnervesystemet på en succesrig og populær kanal.

Som det har udviklet sig, bør samtlige professionelle medievirksomheder boykotte det kommende udbud – simpelthen nægte at byde ind på muligheden for at drive FM4 videre. Udbuddet er nu så forsinket, at man kun kan håbe på, at et eventuelt regeringsskifte kan komme i vejen, selv om Socialdemokraterne halvhjertet har støttet en jysk løsning.

Planen om en ny national radiokanal har i økonomisk, geografisk, strukturel og indholdsmæssig detailstyring udviklet sig til at være et politisk misfoster. Regeringen og DF bør stå nøgen tilbage uden en eneste budgiver.

Regeringen bør totalt afvise DF. Lad hovedarkitekten bag sabotagen, partileder Kristian Thulesen Dahl løbe linen ud. Hans seneste krav vil gøre den nationale FM4-kanal til Danmarks dyreste regionalradio. Det er ingen danske lyttere tjente med. Uanset hvor de bor.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-19 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 4 gæster online