Den østrigske mediedebat ligner den danske – forskellen er, at østrigerne tænker sig om

17. april 2019

I Østrig er et særligt udvalg i gang med omhyggeligt at undersøge, hvad det vil betyde at afskaffe landets licens. For alpelandet handler det om at beskytte forfatningen og at undgå at blive opslugt af tysk medieindhold.

Den østrigske regering ser Danmark som et foregangsland, når det drejer sig om mediepolitik.

De vil nemlig gerne afskaffe radio- og tv-licensen, og den ene koalitionspartner, Frihedspartiet, der ultrakort kan beskrives som den østrigske udgave af Dansk Folkeparti, ser også gerne en nedskæring af den østrigske public service-station, ORF.

I den offentlige debat refereres der ofte til Beispiel Dänemarks – det danske eksempel – og modstanderne af licensen indsamlede sidste år 320.264 underskrifter mod den østrigske licens, der er på størrelse med den danske. Det er fem procent af befolkningen.

Dette såkaldte Volksbegehr – altså et folkekrav – bliver taget alvorligt i alpelandet.

Derfor blev jeg og fem andre vidner inviteret til en offentlig høring af det østrigske parlaments ’Forfatningsbeskyttelsesudvalg’. Da jeg modtog invitationen til at fortælle om den danske situation, kunne jeg genkende dele af den østrigske mediedebat fra den danske.

Jeg vidste, at public service havde en meget stærk position i det østrigske mediebillede – langt stærkere end DR’s målt på budget og markedsandele – men også at de taler tysk dernede, og frygten for at blive domineret eller opslugt af tyske mediekoncerner eller oversvømmet af tysk medieindhold derfor er en særlig vigtig del af den østrigske debat.

Jeg vidste også, at Østrig – til den amerikanske regerings og amerikanske techselskabers store vrede – netop har indført skat på Google og Facebooks annonceomsætning – den skat, som det smalle danske regeringsflertal har afvist. Da jeg sad foran forfatningsudvalget, funderede jeg over en anden stor forskel mellem Østrig og Danmark.

For det første, at østrigerne tydeligvis mener, at en licensafskaffelse kræver en lang og seriøs overvejelse og debat. Det handler nemlig om noget, den østrigske forfatning faktisk garanterer: nemlig public service-stationens uafhængighed.

Her ligner Østrig sin store tyske nabo, hvor forfatningsdomstolen i Karlsruhe sidste år afsagde en kendelse om, at det er forfatningsstridigt at afskaffe licensen.

Ingen dansk debat

Østrig og Tyskland har forfatninger, der er udformet i lyset af verdenskrigen og nazismen, og derfor er ’statsradioen’ garanteret uafhængighed. Den må aldrig nogensinde igen kunne blive et propagandaredskab for et diktatur. Man kan altså ikke uden videre lave det om. Det kræver rettidig omhu.

Under høringen i fredags blev skattefinansiering kontra licensfinansiering diskuteret i det permanente udvalg, der skal sikre, at ny lovgivning er i overensstemmelse med forfatningen.

Diskussionen i Østrig har stået på i et halvt års tid, der er endnu ikke fremsat noget lovforslag, og eventuelle nedskæringer af ORF står hen i det uvisse, men virksomhedens generaldirektør dr. Alexander Wrabetz – der også var vidne i høringen – var tydeligvis bekymret.

Hvad det ender med i Østrig, kan man kun gætte på. Men debatten fortsætter. Og jeg tænkte tilbage på den martsdag i 2018, hvor finansminister Kristian Jensen (V) annoncerede, at regeringen og DF havde besluttet, at licensen skulle afskaffes og erstattes med en ekstra skat. Det var den dag, mediepolitik blev til finanspolitik.

Det skete uden forudgående politisk debat, høringsrunder eller udvalgsbehandlinger. Bag hermetisk lukkede døre, hvor man i samme hug besluttede at skære DR med en femtedel.

På det felt er Danmark i demokratisk underskud i forhold til Østrig.

Da Sverige pr. 1. januar i år erstattede licensen med en socialt balanceret medieskat øremærket til public service-virksomhed, var det med håndfaste garantier mod nedskæringer og endnu mere håndfaste garantier for virksomhedernes absolutte redaktionelle uafhængighed af statsmagten. Det samme gjorde Finland for seks år siden.

Men de finske og svenske eksempler indgår i den østrigske beslutningsproces. Det gjorde de tydeligvis ikke i den danske lukkede beslutningsproces. Man bliver lidt glad over østrigernes kombination af åbenhed og rettidig omhu.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 7 gæster online