Ekstra Bladet var nettroldenes legeplads i valgkampens første uge

15. maj 2019

Poul Madsens grænseløse halsen efter de almindelige danskere førte i valgkampens første uge til en banal føljeton med en vejrhane og en afstemning, hvor nettrolde pustede Stram Kurs op til 24 procent, skriver mediejournalist Lasse Jensen i dette debatindlæg.

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen er en folkets mand.

Han er chef for en avis, der engang var landets største og mest hårdtslående. Nu nærmer det trykte oplag sig Kristeligt Dagblads, men avisens website er stadig et af landets største. Man skal dog betale for at komme ind til de fleste artikler, og så indsnævres læserskaren betydeligt.

Men Poul Madsen mener tydeligvis, at vejen til folkeoplysning her under valgkampen går via det, der med en svag ansats til svulstighed eller banaliteter kaldes ’danskerne’. Han skrev til læserne, da valget blev udskrevet:

»Hvis du er træt på forhånd, så vil politikerne formentlig hænge dig langt ud af halsen, inden valgkampen er overstået om fire uger. Derfor giver vi her på Ekstra Bladet fra starten ordet til danskerne.«

En af de danskere, som Ekstra Bladet giver ordet til, er den 37-årige førtidspensionist Claus Hørking fra Sorø. Sidste tirsdag fortalte han avisen, at han ville stemme på Stram Kurs, fordi han mente, at partiet ramte plet i synet på Danmarks fremtid. Tre dage efter havde han set Paludan i DR’s Aftenshowet.

Her var Paludan af helt uforståelige grunde sat ham sammen med Mimi Jakobsen, der ikke længere er generalsekretær for Red Barnet og i øvrigt engang var minister for et parti, der ikke længere eksisterer.

Showets to underholdningsværter så helt forskrækkede og lammede ud, hvilket i sig selv var en skandale. Så udviklede der sig et børnehaveslagsmål, hvor ord som »nazisvin« blev brugt. Det var Paludan, der sagde det til Mimi Jakobsen.

Det kunne Ekstra Bladets dansker Claus Hørking ikke lide.

Men han besluttede sig først for at droppe sin støtte til Paludan, da han sagde, at han ville skære i førtidspensionisternes ydelser, fortalte Ekstra Bladet, der altså her havde givet ordet til en dansker, der tydeligvis var en af dem, som med Poul Madsens ord allerede var så træt, at politikerne hang ham ud af halsen.

Internettrolde

Så opdagede DR’s nye undersøgende redaktion for sociale medier i valgkampen, at der var noget helt galt. Det drejede sig om en anden måde, som ’danskerne’ kom til orde i Ekstra Bladet.

På nettet skulle læserne med et klik stemme på deres foretrukne parti. Ret hurtigt nåede Stram Kurs op over ti procent, hvilket i sig selv var overraskende i forhold til mere professionelle målinger, men ikke overraskende i forhold til den spalteplads, som Paludan havde fået.

Men da tallet eksploderede til 24 procent med Kristendemokraterne lige i hælene med 23 procent, gravede DR i sagen. De alarmerede Ekstra Bladet, der så endelig gravede lidt selv og fandt ud af, at der var afgivet 1.000 stemmer fra en enkelt computer.

DR’s digitale gravere afslørede, at valgkampens første digitale hackerangreb kom fra anonyme brugere af et amerikansk website, der hedder 4chan, hvis synderegister omfatter racisme, opfordring til vold og støtte til ekstremt højreorienterede synspunkter og bevægelser.

Chefredaktør Poul Madsen lagde sig fladt ned og lukkede læserafstemningen med ordene »vi har nok været en tand for naive«.

Læserafstemninger af den karakter er ikke opfundet af Ekstra Bladet.

De bidrager ikke med noget væsentligt, det er ikke journalistik, det er underholdning, men de såkaldte digitale interaktioner er et dejligt, positivt begreb, som antyder, at man deltager aktivt, måske ovenikøbet er i en slags dialog.

Hensigten er dog i høj grad også, at man tilbringer lidt længere tid på avisens website. Det er godt for brugerstatistikken og omsætningen.

I dette tilfælde kom Ekstra Bladets klik-danskere i kløerne på robotter, styret af skruppelløse »internettrolde«. Valgkampen havde varet knap et døgn, da vi oplevede det første globale politiske hackerangreb, der skaber falske nyheder.

Det blev opdaget, fordi det var så primitivt. Og måske også – for at bruge Poul Madsens ord — fordi Ekstra Bladet var en tand for naive i sin grænseløse populistiske tilgang. Og hvad var der sket, hvis ikke DR’s nye digitale overvågere havde været vågne?

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 6 gæster online