Kalder man modstandere for tosser,
kommer man til at fortryde det

29. maj 2019

Klimatosse-udtalelsen er et paradoksalt selvmål af Pia Kjærsgaard, der er vokset ud af Fremskridtspartiet, som politiske modstandere kaldte en samling landsbytosser. Det kom de også til at fortryde, skriver mediejournalist Lasse Jensen i dette debatindlæg.

Den tidligere konservative formand og politiske kommentator Hans Engell sagde før partilederdebatten den 7. maj på TV 2 noget i retning af, at det i en tv-valgkamp ikke er så vigtigt at sige noget rigtigt – det er vigtigere ikke at begå åbenlyse fejl. Altså at undgå at dumme sig. Man skal ikke bestræbe sig alt for meget på at score og for alt i verden undgå at lave selvmål.

Søndag aften var vi vidne til et af valgkampens større selvmål – for åben skærm. Begået af en politiker, der normalt har været på topscorerlisten.

Tosser er betegnelsen for mennesker, der falder uden for normalen. I min barndom kom de på en tosseanstalt, uanset om de var det, der dengang hed sindssyge og i dag kaldes psykiatriske patienter, eller det, som dengang hed åndssvage, senere evnesvage og nu udviklingshæmmede. Tosser er mennesker, der falder uden for normalen, selv om betegnelsen fik et positivt skær, da Sven Methling fik en Bodil i 1959 for filmen Vi er alle sammen tossede, og Halfdan Rasmussen lavede sine elskede Tosserier.

Undgå ’tosser’

I politik må man ikke kalde andre for tosser. Lars Løkke Rasmussen ville aldrig drømme om at kalde Søren Gade for en jysk landsbytosse. Han sendte ham bare ud i kulden, hvorfra han vendte brandvarmt tilbage med et personligt stemmetal, der kun blev overgået af den solbrændte Morten Løkkegaards.

Der er heller ingen, der kalder SF’s Karsten Hønge en tosse, selv om det kan være fristende, efter at han hånede sine egne vælgere ved at opgive den plads i Europa-Parlamentet, som han vandt, fordi han hellere ville i Folketinget.

Jeg har ikke hørt Mette Frederiksen bruge ordet tosser, og jeg vil tro, at ethvert socialdemokratisk tiltag i den retning vil blive korrigeret, nu hvor Politiken tirsdag kunne berette, at ingen socialdemokratiske kandidater må udtale sig til medierne uden i forvejen at have fået grønt lys fra partiets centrale spincentral.

Sosser er ikke tosser, de forsøger – næsten som Thulesen Dahl og partitoppen i DF har gjort det i årevis – at slå hårdt ned på uoverlagte eller spontane udtalelser, der kan smide grus i det, der engang var et finstemt og effektivt orkester.

Men det er svært at dæmme op for tosserierne, når orkestrets grundlægger og tidligere dirigent spiller efter gehør og ikke efter noder.

Klimatosser

Det var det, der skete, da Folketingets snart forhenværende formand og DF’s forhenværende formand Pia Kjærsgaard måtte lede efter det rigtige ord for at finde en passende betegnelse for de upassende kræfter, der havde været med til at give det nu stuerene parti det største og mest sviende nederlag i dets snart 24-årige historie. Det kom fra hjertet: Klimatosser.

Dermed forbrød hun sig mod en god gammel leveregel om at være storsindet i sejren og nådig i nederlaget. For et parti, der ellers effektivt har kunnet spotte og udnytte stærke strømninger i befolkningen – ikke mindst frygten for ’de fremmede’ – var det en slags hybris. Overmod. Og straffen for overmod – at overskride grænsen mellem guder og mennesker – er nemesis. Den ramte Pia Kjærsgaard, da hun (ovenikøbet efter at have tænkt sig om) helt afskrev nutidens stærkest voksende og måske eneste forskningsbaserede politiske bevægelse. Og ikke nok med det. En bevægelse, der mere end nogen andre er kommet nedefra. Det er ikke tilfældigt, at den 16-årige svenske skolepige Greta Thunberg er blevet en af klimabevægelsens symboler. Hun har ikke skabt bevægelsen, men hun har givet den et ekstra skub som repræsentant for den generation, der kommer til at bære tunge byrder, hvis ikke de voksne snart vågner op.

Da Politiken inviterede hende til København og satte hendes portræt op på en hel forside, blev Pia Kjærsgaard bekymret for hendes mentale helbred og mente tydeligvis, at forældrene burde skride ind, og at Politiken nærmest havde gjort et barn fortræd.

Nej, det var ikke ironisk galgenhumor, da Pia Kjærsgaard kaldte de aktivt klimabekymrede for tosser. Det var heller ikke en fortalelse fra en, der burde vide bedre. Hendes politiske rødder kommer fra Fremskridtspartiet, som politiske modstandere engang uden blusel kaldte en samling landsbytosser. Det kom de også til at fortryde.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 5 gæster online