LEDER

Giv DR arbejdsro

11. juni 2019

Et nyt rødt flertal ønsker at rulle dele af mediepolitikken tilbage. Men mulighederne for store ændringer er små. Det bedste for alle parter ville være, at der kom et bredere forlig. Medierne – inklusive DR – har behov for langsigtet arbejdsro.

Valget i 2019 lignede på et punkt alle andre folketingsvalg: Kultur- og mediepolitik fyldte medierne mellem valgene, men fyldte intet i valgkampen. Nu, efter valget, vil det nye flertal erstatte det gældende borgerlige medieforlig med et nyt. Men mulighederne for store ændringer er små.

De to store, afgørende borgerlige beslutninger – licensens afskaffelse og DR’s reduktion på 20 procent – vil der næppe blive rokket ret meget ved. Begge dele blev forhandlet på plads af Dansk Folkeparti og Venstres finansminister, Kristian Jensen, i marts 2018 og blev gjort til en betingelse for at deltage i et medieforlig. Derfor blev det smalt.

Liberal Alliances kulturminister Mette Bock stod som jordemor til en række andre tiltag, primært født i Dansk Folkeparti, ikke mindst bestemmelsen om, at FM4-kanalen, en ny tv-kulturkanal og en ny public service-pulje skulle ligge vest for Storebælt.

Licensafskaffelsen er ikke til debat. Men det burde den være, fordi skatteløsningen åbner en ladeport for politisk pression mod TV 2-regionerne og DR.

To tredjedele af besparelserne i DR er gennemført, og DR skal i 2021 finde den sidste kvarte. Man skal ikke forvente, at socialdemokraterne ruller den gennemførte besparelse tilbage. Partiet har for længst forladt synspunktet om, at DR ikke skulle spare, men de 20 procent var i overkanten.

Socialdemokratiet støttede også, at den fjerde FM-kanal skal ligge i Århus. Det forhindrede Radio 24syv i at fortsætte på FM. Den proces er nu så fremskreden, at den næppe kan stoppes, selv om Enhedslisten siger, de vil prøve.

Til gengæld opfandt DF og kulturministeren en kattelem ved i sidste øjeblik at skræddersy en DAB-kanal til 24syv. Den kan så ikke komme i udbud, før der er en ny regering. Radio24syv lukker og slukker den 1. november, så det haster.

Et nyt rødt medieforlig – eller endnu bedre: et endnu bredere medieforlig – kunne godt tegne sig med følgende muligheder: Planen om en ny tv-kulturkanal med sæde i Jylland skrottes. Planen om en større public service-pulje vest for Storebælt skrottes, og bevillingen skæres ned. Dette og lidt finansministerielt trylleri kunne frigøre 100-200 millioner, som kan gives som et plaster på såret til DR, så besparelsen reduceres fra 20 til måske 16 procent.

Det bedste for alle parter ville være, at der kom et bredere forlig. Medierne – inklusive DR – har behov for langsigtet arbejdsro.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 6 gæster online