Venstre tager nederlaget på forskud med annoncer om »udsigt til en rendyrket socialistisk regering«

5. juni 2019

Dagen før valget indrykkede Venstre annoncer i Politiken og Jyllands-Posten, der forsøger at skræmme vælgere over i blå blok med et socialistisk spøgelse. Men måske vil rød/blå-skillelinjen slet ikke afgøre valget, skriver mediejournalist Lasse Jensen i dette debatindlæg.

Da jeg i går morges åbnede Politikens e-avis, var første side rød. En overskrift spurgte: »Er du socialist?«, og nedenunder stod, at »efter 18 års ansvarlig økonomisk politik er der udsigt til en rendyrket socialistisk regering med højere skatter, en lempelig udlændingepolitik og økonomisk uansvarlighed«.

Ingen afsender.

På side to – der sjovt nok var blå – lød overskriften »Eller?« og sætningen om de 18 års ansvarlighed blev gentaget og forklaret af partiet Venstres reklamebureau og underskrevet af Venstre.

Den samme annonce kunne jeg læse på side tre i Jyllands-Posten, mens jeg forgæves ledte efter den i Berlingske. Her havde Venstre valgt at indrykke en annonce for den store leder, statsministeren, på side to i stedet.

Jeg tænker, at strategerne i Venstre satser på Politiken, fordi de håber på, at der stadig er nogle tvivlere blandt den røde avis’ læsere, som måske kan lokkes over i blå blok, fordi annoncen sjovt nok inkluderer den socialdemokratiske Thorning-regering blandt de, der har ført »ansvarlig« politik.

Den regerede jo faktisk i små fire år ud af de 18, som annoncen fremhæver som ansvarlige.

Det må glæde den daværende finansminister og nuværende chefredaktør på Børsen, Bjarne Corydon, at han endelig fra højeste autoritet er blevet stemplet som ansvarlig, altså blå.

Som avislæser og rimelig flittig bruger af andre medier på både computer- og tv-skærm er jeg blevet både forvirret og træt af opdelingen i rød og blå.

Engang troede jeg, jeg var socialist, men som årene gik, blev socialisme synonymt med den stalinistiske og poststalinistiske brutale og frihedsberøvende version i de såkaldt socialistiske lande. Altså undertrykkelse, etpartisystem og tvangskollektivisering.

Jeg troede ellers, at socialisme var noget med solidaritet og folkets overtagelse af produktionsmidlerne. Det sidste er der ikke mange, der tror på længere. Det gik jo dårligt, der hvor man forsøgte at realisere det.

Det er selvfølgelig det billede, Venstre ønsker at fremmane, selv om en større og større del af vælgerskaren næppe har et særligt nært forhold til de historiske skræmmebilleder.

Flokkes om midten

Men forenkling hjælper jo som bekendt på forståelsen. Og mediernes måde at fremstille valgkampen på er i sagens natur også en forenkling.

I de sidste dage op til valget har det været balladen i »rød« blok, der påkaldte sig interesse. Først og fremmest fordi de radikale ikke er røde, men blå, når det gælder økonomisk politik og så røde på udlændingepolitikken, at det ikke passer ind i den blå udlændingepolitik, som Socialdemokratiet har gjort til deres.

Alt imens har Dansk Folkepartis blå udlændingepolitik, røde ældrepolitik og kulsorte kulturpolitik skabt så meget farveforvirring, at vælgerne tilsyneladende er stået af.

Onsdag skal jeg stemme for 26. gang til et folketingsvalg. Ja, der har faktisk været valg til folketinget 26 gange, siden jeg fik ret til at stemme som 21-årig i 1967. Ved stort set hvert eneste valg, jeg kan huske, er vælgerne flokkedes omkring midten.

En britisk journalist konstaterede engang, at hvis dansk politik var en bred landevej med vejbaner til højre og venstre, adskilt af en smal, hvid stribe, så foregik 90 procent af den danske politiske kamp inden for højre- og venstrekanten af den hvide midterstribe. Med blokpolitikkens gennembrud for 18 år siden blev også den brede vejbane til højre åbnet for trafik.

Ved dagens valg er netop det trafikale kaos yderst til højre pludselig blevet et af valgets vigtige faktorer.

Det interessante ved tirsdagens store rødblå Venstre-annonce er ikke skræmmebilledet af en »socialistisk« regering, men erkendelsen af nederlag, når partiet konstaterer, at der er »udsigt til en rendyrket socialistisk regering«.

Dagens valg, hvor det grønne – klima og bæredygtighed – ifølge mange undersøgelser tilsyneladende spiller en større rolle end den forsimplede og medieforstærkede rød-blåsymbolik, kan blive anderledes end de 25 folketingsvalg, jeg har oplevet som vælger hidtil. Håbet er jo som bekendt lysegrønt.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 4 gæster online