LEDER

Licensafskaffelsen er en trussel mod public service

30. august 2019

SF og Enhedslisten gør ret i at kræve en ændring af den hovsaløsning, som den tidligere regering og DF lavede, da de besluttede at erstatte medielicensen med skattefinansiering og dermed satte armslængdeprincippet i fare.

Da VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti i marts 2018 besluttede at erstatte medielicensen med en skattefinansiering, blev aftalen truffet i Finansministeriet. Og Finansministeriets regneartister tog ikke nævneværdigt hensyn til armslængde eller en skæv social fordeling.

Finansieringen af public service skulle i årene 2019-2022 gradvist ske via en regulering af personfradraget. I 2020 vil mere end 1,7 mia. kroner af DR’s budget være skattefinansieret. I 2022 vil det være det hele.

Sagt lidt firkantet betød det, at den egentlige økonomiske kontrol over DR, TV 2-regionerne og andre licensfinansierede virksomheder som for eksempel Radio24syv kom til at ligge i Finansministeriet.

Den politiske kontrol begyndte derved at skifte hænder fra medieordførerne og Kulturministeriet til finanslovsforhandlerne.

Der var bred politisk enighed om, at den socialt skæve licens burde afskaffes. Millionæren betalte det samme som kontanthjælpsmodtageren. Men den nye finansiering rykker kun lidt på ubalancen, og det har fået SF og Enhedslisten til at fremsætte et krav om en ændring.

Lakmusprøven

Kravet støttes af de radikales medieordfører, Jens Rohde, der ser et endnu større problem. Den nye finansiering »reducerer det, der var en kulturinstitution til en medievirksomhed«.

Rohde – tidligere aktiv og vidende medieordfører for Venstre – frygter, at når regeringen mangler penge, så må DR også holde for.

Det er farligt, siger Rohde til Politiken og tilføjer »jeg kender Finansministeriet, og det er politisk naivt at tro, at det ikke vil få indflydelse.«

Jens Rohdes angst er velbegrundet. Da Finland for nogle år siden og Sverige for nylig afskaffede licensen, blev den erstattet med en socialt balanceret medieskat, øremærket til public service-tv-stationerne YLE og SVT.

Svenskerne nedsatte tillige et kontroludvalg, der skal sikre, at den nye ordning ikke truer SVT’s uafhængighed. Den slags bekymringer fandt ikke grobund i den ubekymrede danske hovsaløsning, fordi den var en del af det daværende flertals politiske opgør med DR, der i samme hug blev skåret 20 procent.

Regeringens støttepartier presser på. Kulturminister Joy Mogensen holder lav profil.

Kravene kan blive lakmusprøven på, om Socialdemokratiet tager truslen mod DR’s uafhængighed alvorligt.

Det såkaldte forhandlingspapirs kortfattede løfte om at styrke public service bør derfor ikke kun udmøntes i penge, men også i en ændring i den opkrævningsmetode, som Rohde har helt ret i, er en potentiel alvorlig trussel mod armslængden.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17 72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-22 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 319 gæster online