Ja, Radio24syv lukker, men bruddet med armslængdeprincippet er det mest sørgelige

30. oktober 2019

Man kan diskutere, om Radio- og tv-nævnet dømte korrekt, da de valgte Radio Loud. Det mest foruroligende er dog ikke afgørelsen, men at politikere nu står i kø for at undergrave den nødvendige armslængde mellem den politiske magt og den redaktionelle uafhængighed, skriver mediejournalist Lasse Jensen i dette debatindlæg.

Radio24syv har altid været en ballademager. Og nu har balladen midlertidig nået et højdepunkt, hvor der foreløbig kun er én sandhed: Radio24syv stopper med at sende torsdag kl. 23.59, og den nye Aarhus-baserede Radio4 overtager rollen som Danmarks – og verdens – eneste privatejede og skattefinansierede public service-radio.

Samtlige af Radio24syvs medarbejdere er opsagt, og direktør Jørgen Ramskov starter fredag morgen i sit nye job i Producentforeningen. 24syvs ejer, Berlingske People A/S, har naturligvis også opsagt en række andre kontrakter, abonnementer og lejemål. På fredag er virksomheden kun en tom skal.

Det nye 24syv hedder People Group Five A/S, og den nye ejerkreds tæller blandt andet to af radioens markante chefskikkelser, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.

Berlingske Media er ude, og mediekoncernen i Pilestræde meddelte mandag, at den har overtaget en række af 24syvs programformater: »Cordua & Steno«, »Kampagnesporet« og »Hitlers Æselører« lever videre i Berlingske.

Weekendavisen overtager »24 spørgsmål til professoren«, og B.T. vil i fremtiden drive »Politiradio«, »Fodbold FM« og sladderprogrammet »Det vi taler om«.

Andre af kanalens identitetsskabende programmer videreføres andetsteds: »Millionærklubben« overtages af Euro Investor, og den nye Radio4 har overtaget »Nattevagten«.

På den baggrund virker den radikale medieordfører Jens Rohdes tanke om bare at »videreføre stationens sendetilladelse« absurd. Sendetilladelsen på FM tilhører nu Radio4.

Dét 24syv, vi kender, blev reelt amputeret, da Dansk Folkeparti sammen med VLAK-regeringen fastlagde kravet om, at den nye indehaver af FM-tilladelsen for 70 procents vedkommende skulle ligge vest for Storebælt.

Ud over det interesserede ingen sig synderligt for, hvilke andre meget detaljerede udbuds- og bedømmelsesregler Radio- og tv-nævnet skulle følge ved bedømmelsen af ansøgerne. Radio24syv søgte ikke, der var kun en kvalificeret ansøger, nemlig Radio4.

Det såkaldte mord på 24syv fandt sted for halvandet år siden og blev begået af VLAK-regeringen og DF.

Kontrollysten får frit løb

På overfladen handler balladen om tildelingen af den nye, billigere DAB-kanal til den hidtil ukendte konstruktion Radio Loud om, hvorvidt udbudsbetingelserne og de komplicerede matematiske bedømmelseskriterier er overholdt.

Radio- og tv-nævnets mange jurister, en enkelt revisor og to ældre medieforskere er jo valgt som dommere, ikke smagsdommere. Man kan diskutere, om de dømte korrekt. Det mest foruroligende er dog ikke afgørelsen, men det faktum, at politikere nu står i kø for at undergrave den nødvendige armslængde mellem den politiske magt og den redaktionelle uafhængighed.

Jens Rohde siger til Berlingske tirsdag:

»Jeg ved godt, at jeg bryder alle ideer om armslængde«.

Venstres såkaldte nestor Claus Hjort Frederiksen er gået til kamp for Radio24syv, som hans eget parti var med til at amputere.

Nogle politikeres hykleri og kontrollyst har nået uanede højder. Og de har endnu bedre våben: Det handler ikke længere om »selvstændige« licenskroner, men om skattekroner, hvor magten over pengenes fordeling ligger direkte i Folketingets hænder.

’Sammensværgelse’

Nu har den fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) igangsat en spørgerunde, hvor Radio- og tv-nævnet skal forklare sin afgørelse.

Det nye Radio24syvs mest højttalende aktionær Mads Brügger taler om en politisk sammensværgelse, der også inkluderer Socialdemokratiet. 24syvs lyttere stemmer i på de sociale medier. Under dække af kravet om ’retfærdighed’ udnytter en række politikere den påståede folkestemning til at bryde armslængden.

Det minder mig om den klassiske anekdote om advokaten, der køligt irettesatte sin klient, som krævede retfærdighed: »Her får De ikke retfærdighed, men gældende ret.« Gældende ret her er mere end kompliceret, fordi den forsøger at være apolitisk. Man skulle tro, at der var tale om et offentligt udbud om en motorvej eller et brobyggeri. Det er der ikke: Et radioprojekt kan ikke bedømmes objektivt eller matematisk.

Et brobyggeri mellem public service, private interesser, redaktionelt indhold og 280 millioner skattekroner er en umage politisk parring, der vil ende med et gadekryds. Sådan et kan blive både klogt og nyttigt, men vil altid få det svært i en skønhedskonkurrence.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 9 gæster online