Radio24syvs kiste er endegyldigt sømmet til

7. november 2019

Den komplicerede juridiske og matematiske udvælgelsesproces for privat taleradio vil blive ændret i fremtiden. Men den har og vil altid være en politisk konstruktion.

Efter et par ugers offentlig dødskamp er kisten med Radio24syvs jordiske rester tilsyneladende sømmet til. Danmarks første privatejede taleradio, finansieret af statspenge, satte i otte år et provokerende, tankevækkende og underholdende præg på radiouniverset.

Så stærkt, at Radio- og tv-nævnets beslutning om at give den nye DAB-kanal til en helt ny og meget anderledes konstruktion ved navn Radio Loud, har skabt debat og vrede hos 24syvs trofaste lyttere og bekymring i flere politiske partier.

Nævnets afgørelse kan ikke appelleres. Den kan kun omstødes af en domstol. Nogle politikere ønsker at indbringe afgørelsen for Rigsrevisionen eller Folketingets Ombudsmand, men det har ikke opsættende virkning. De fejl, der er sket – herunder den sene fastlæggelse af den såkaldte ’hældningsgrad’ med nøgletal, efter at ansøgningerne var indsendt – er af nogle eksperter udlagt som udslagsgivende for afgørelsen. Nævnet mener det modsatte. Det er avanceret matematik, og det beviser kun, hvor problematisk processen er.

Det er ikke nævnets skyld, at 24syv mistede sin lånte plads på FM-båndet, der efter otte år naturligvis skulle i udbud. Årsagen er ren værdipolitisk, og de ansvarlige er Dansk Folkeparti og VLAK-regeringen, der i juni 2018 besluttede, at FM-taleradioen skulle placeres vest for Storebælt. Her fandt ’mordet’ på det Radio24syv, som vi kendte radiostationen, sted. Som et plaster på såret fik DF ændret udbudsbetingelserne, så Radio24syv kunne søge.

24syv var under alle omstændigheder ikke forblevet det samme 

Men med 20 millioner kroner mindre om året og et farvel til mange gamle værter og programmer ville det nye Radio24syv under alle omstændigheder ikke have kunnet lave en radio som den gamle. Dertil kommer, at den digitale distribution, DAB, giver langt færre lyttere end FM. Det viser erfaringerne fra Norge, hvor FM-båndet blev afskaffet og erstattet af DAB.

Det juristtunge Radio- og tv-nævn bygger sin afgørelse på detaljerede udbudsbetingelser, der – med få undtagelser – er politisk bestemte. Formålet var, at processen skulle være apolitisk og armslængden til politikerne skulle cementeres. Derfor endte den med at blive mere administrativt/juridisk/matematisk end indholdsbestemt. Konstruktionen blev i virkeligheden politisk dikteret af statsminister Fogh Rasmussen, der ville fjerne »statslige smagsdommere«.

At der ikke tidligere har været ballade om nævnets afgørelser skyldes højst sandsynligt, at Radio24syv ved udbuddet i 2011 var eneste ansøger, og at Radio4 ved udbuddet i sommeren 2019 også var alene om at byde. Nævnet er ikke konstrueret til at være et forum for indholdsdebat.

Det er et organ af medierevisorer, der punkt for punkt skulle sikre, at public service-udøvere som DR, TV 2, TV 2-regionerne og Radio24syv overholdt de gældende regler, og at ansøgere til sendetilladelser nøje overholdt udbudsbetingelserne.

Nævnet har ikke spillet fallit, selv om nogle detaljer i processen har været fejlbehæftede. Det er den formelle hjemmel til de politisk vedtagne love, regler og bekendtgørelser, der har bestemt nævnets arbejde. Det er dem, der nu er udstillet som dybt problematiske og utilstrækkelige.

Den næsten naturstridige konstruktion med privat public service for statslige penge har været en succes. Den har øget lyttertallet for dansk taleradio med mere end 300.000 og været et frisk pust i æteren. Nu er der kommet en ny taleradio, Radio4 på FM-båndet, og 1. april starter Radio Loud. Hvad det betyder for taleradioens udbredelse og popularitet, aner vi ikke endnu.

Der er henholdsvis otte og fire år til de næste udbudsrunder for taleradio. Det konkrete resultat af den aktuelle ballade er, at afgørelsen om den tredje taleradio på DAB står fast, men både den fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S), og hvad der ligner et politisk flertal, vil nu ændre bestemmelserne. Radio- og tv-nævnets ubegrænsede magt vil blive reduceret med indførelsen af en appelinstans, der ikke findes nu.

Den eneste lykkelige udgang på hele balladen er, at systemet vil få en tiltrængt overhaling i det nye medieforlig, som skal forhandles næste år.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 5 gæster online