Selvfølgelig hyrer Socialdemokratiet pressefolk, de svinger med

4. december 2019

Det kan næppe overraske, at et ministerium ansætter pressechefer eller pressemedarbejdere, som man føler vil svinge godt med ministeren. Også politisk. Kræftens Bekæmpelse ville jo heller ikke hyre en kendt kæderyger som kommunikationsdirektør, skriver mediejournalist Lasse Jensen i dette debatindlæg.

At de, der har magten, bruger magten til at skaffe sig mere magt er næsten banalt. Og for at fastholde og udbygge den skal man kunne påvirke den offentlige diskussion. Derfor er antallet af pressechefer og kommunikationsfolk eksploderet både i den offentlige og den private sektor.

Efter socialdemokraterne overtog regeringsmagten, blev otte ministerielle pressechefstillinger nærmest mirakuløst ledige. Og da Berlingske den 20. oktober gravede sig frem til, at seks af de otte nyansatte pressechefer til forveksling lignede socialdemokrater, væltede kritikken ned over regeringen.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, gik på Folketingets talerstol og angreb statsministeren. Andre oppositionspolitikere var også forargede. Eksperter var bekymrede for politiseringen af embedsapparatet. Siden er antallet af ’røde’ pressechefer øget fra seks til syv ud af ni nybesatte chefposter. Ministerierne fastholdt, at de nyansatte embedsmænd var ansat helt efter bogen.

Sagen fik Berlingskes Thomas Larsen til at ironisere over, at »Mette Frederiksens største problem i offentligheden har været den massive kritik af de rådgivere, der egentlig skulle sikre regeringen god omtale«.

Uimodsagt i fem uger

Umiddelbart havde Mette Frederiksen en dårlig sag. Lige indtil i søndags, da Berlingskes politiske seniorjournalist Martin Borre skrev en artikel om, at Venstres Eva Kjer Hansen i sin tid havde ansat sin tidligere assistent i en embedsmandsstilling som pressemedarbejder i sit miljø- og fødevareministerium. Kjer Hansens reaktion var – sjovt nok – også, at det skete »helt efter bogen«.

Mandag udbyggede Berlingske sin historie under overskriften »Venstre har raset mod ’røde’ pressechefer – da Løkke blev statsminister, rykkede en stribe tidligere partisoldater ind i ministerierne«. Nærmere betegnet syv af slagsen.

Nyheden om socialdemokraternes politisering af den højt besungne og uafhængige danske embedsstand stod uimodsagt i fem uger, indtil den blev sat i perspektiv, ja, næsten nulstillet af en nyhed om, at Venstre tilsyneladende havde gjort det samme.

Det tjener Berlingske til ære, at de gravede videre og dermed afslørede hykleriet i Venstres forargelse.

Svenske og norske tilstande

Set i et mere kynisk – eller realistisk – lys kan det næppe overraske, at et ministerium ansætter pressechefer eller pressemedarbejdere, som man føler vil svinge godt med ministeren. Også politisk. Ministeriets presseafdeling har jo blandt andet til opgave at promovere ministeren over for offentligheden.

Jeg kunne ikke forestille mig, at Danske Slagterier ville ansætte en erklæret veganer som pressechef, eller at Kræftens Bekæmpelse ville hyre en kendt kæderyger som kommunikationsdirektør.

Nu bebuder Folketingets formand, at han vil se på ansættelserne. Da Poul Nyrup Rasmussen for snart 25 år siden begyndte at knytte særlige rådgivere til sig, medførte det en større undersøgelse og en adskillelse af de personlige ministerrådgivere fra embedsapparatet.

Der er næppe nogen tvivl om, at vi bevæger os langsomt mod svenske og norske tilstande, hvor politisk udnævnte rådgivere og statssekretærer i årevis har været normen. Når det handler om pressehåndtering og kommunikation, er det svært, måske umuligt, at sondre mellem upartisk og saglig sagsbehandling og politik.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17  72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-20 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 11 gæster online