Nu må hår i suppen-historierne vige for ordentlig kritisk journalistik og samfundsansvar

25. marts 2020

Journalistikken skal være kritisk – også under coronakrisen. Det er en vigtig del af mediernes samfundsansvar. Men undtagelsestilstanden har sat den rutinemæssige, procesorienterede hår i suppen-politiske journalistik på pause, og godt for det, skriver mediejournalist Lasse Jensen i dette debatindlæg.

I en af de første dage af coronaundtagelsestilstanden var Venstres Jakob Ellemann-Jensen gæst i studiet på TV 2 News. Værten forsøgte forgæves at få Ellemann til at kritisere regeringen. Det var et klassisk politikerinterview, der under normale omstændigheder ofte kaster en nyhed af sig. Politikere vil næsten pr. automatik fremhæve egen politik og gå i kødet på politiske modstandere. Journalisten blev ved, men Ellemann bed ikke på.

Han bakkede entydigt op om regeringen, og set med traditionelle journalistiske briller var det en ikkehistorie. Den konflikt, som en stor del af den politiske journalistik hviler på, var væk. Der var heller ikke nogen, der i den situation beskyldte Ellemann for at være svag, eftergivende og profilløs, fordi han ikke levede op til det journalistiske konfliktkriterium.

Den traditionelle ’kritiske’ journalistiske model led her skibbrud i den pludseligt opståede coronasituation. Det, som medieforskeren Anker Brink Lund engang kaldte »den ukritiske kritiske journalistik«, er midlertidigt sat på pause.

I en tid hvor magtudøveres pressemøder er gået fra at være iscenesatte og ofte indholdsløse spinforestillinger til at være kilde til rigtige og vigtige nyheder, giver en kampberedt ekstrabladsjournalist med et frækt spørgsmål til sundhedsministeren næring til en shitstorm på sociale medier og kritisk debat i fagbladet Journalisten.

Det handler om tillid

Jeg hørte i 1990’erne arkitekten og journalisten Jan Haugaard tale om fremtidens journalistik: »I årtier har journalistik handlet om konflikter – jeg tror, at de store historier i fremtiden kommer til at handle om dilemmaer,« sagde han og antydede, at dækningen af dilemmaer krævede noget nyt af journalistikken.

Det er svært at dække et dilemma. Coronakrisen indeholder snesevis af dilemmaer – og har bragt et kendt, men undertrykt journalistisk dilemma helt op til overfladen: Hvordan lever vi op til det basale journalistiske krav om at være kritisk, ikke mindst over for magthaverne, mens vi på samme tid lever op til mediernes højere samfundsansvar, der ikke bare handler om at videreformidle centrale og enkle opfordringer til at vaske hænder, holde afstand og blive hjemme, men også handler om tillid – borgernes tillid til medierne, men også til myndigheder og magthavere?

Dårlig og ukritisk ’kritisk’ journalistik svækker den tillid. Ordentlig kritisk journalistik er derimod en central del af det journalistiske samfundsansvar. Som da medierne påpegede, at regeringens første restriktive coronatestpolitik ikke stemte overens med WHO-anbefalingerne og erfaringerne fra Asien, og politikken blev justeret.

Jeg er glad for, at jeg bor og arbejder her og ikke i USA, hvor flere medier, ikke mindst Fox News, der er landets største tv-nyhedskanal, i ugevis fremstillede »coronahysteriet« som en blanding af kinesisk biologisk krigsførsel og en demokratisk sammensværgelse mod Donald Trump. Nu hvor dødstallet stiger, har kanalen dæmpet sig lidt. Men skaden er sket. Befolkningens i forvejen vaklende tillid til regeringsmagten led endnu et knæk.

Coronakrisen har demonstreret en usædvanlig gensidig tillid herhjemme. Danske medier har grundlæggende opført sig både ansvarsfuldt og anstændigt. Undersøgelser her og i udlandet tyder på, at folk nu i stigende omfang bruger aviser og public service-tv for at blive oplyst. BBC har ikke i årtier haft så mange brugere som nu.

Folk vender sig tilsyneladende ikke til de sociale medier for at blive oplyst om krisen, men bruger dem som en erstatning for det fysiske sociale samvær.

Vi aner ikke, hvor længe den danske version af undtagelsestilstanden vil vare. Lige nu fylder den det hele. Så meget, at rutinejournalistikken er voldsomt nedprioriteret, og den politiske fredstilstand har sat den procesorienterede hår-i-suppen-politiske journalistik i stå. Savnet er til at overse.

Når den genoptages, vil vi måske se på den med andre og mere kritiske øjne. Man kan håbe, at den nødvendige balance mellem journalistikkens kritiske rolle og journalistikkens samfundsansvar, som krisen har tydeliggjort, fortsætter, når krisen er overstået.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17 72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-22 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 300 gæster online