Man bliver så træt, når Naser Khaders ’DR Nordkorea’-tweet kan blive breaking news

27. maj 2020

’DR Nordkorea’ tweetede Naser Khader om et DR-indslag med skolebørn, der flagede for statsministeren. Dagen efter var den ’massive kritik’ på forsiden af bt.dk. Det er trættende, at der ikke skal mere en tre tweets til, før noget inderligt ligegyldigt er breaking news, skriver mediejournalist Lasse Jensen i dette debatindlæg.

Det var Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, der i et interview besvarede et spørgsmål om mediernes coronadækning ved blandt andet at sige, at han indimellem havde fornemmelsen af, at man ledte efter håret i suppen.

Forleden leverede 21 Søndag på DR så et 18 sekunder langt hår i suppen, som mange fik i den gale hals.

Det var en kort billedsekvens, hvor statsministeren bliver begejstret modtaget af en skoleklasse i sin egen Aalborg-valgkreds, hvor børnene hyldede regeringschefen med flag i en velindstuderet koreografi.

De veltrænede aalborgensiske skolebørn gav genlyd. Indslaget varede 11 minutter – 660 sekunders helt traditionelle billeder, speak og politikerudtalelser. Men det var de 18 sekunder, det kom til at handle om.

BT.dk’s hovedhistorie mandag formiddag fik denne overskrift:

»Mette Frederiksen-indslag får massiv kritik: ’DR Nordkorea’«.

Citatet kom fra et tweet fra Naser Khader (K), der skrev: 

»DR Nordkorea – synd for børnene.« 

Hans partifælle Rasmus Jarlov tweetede fra sin sygeseng, at indslaget var »et lavpunkt i dansk pressehistorie«.

Senere tweetede Jarlov et link til Lars Løkke-begejstrede dannebrogsviftende børn i Ringkøbing med en sarkastisk bemærkning:

»Venstre TV lavede også for fem år siden et hyldestindslag om Løkke, som besøgte en skole, og så er det da helt naturligt, at DR gør det samme for Mette Frederiksen. Er det ikke det, vi har public service til?«

Han nævnte ikke, at der var fortilfælde fra tv – men det gjorde andre twitterbrugere, der linkede til TV 2 Fyn , der bragte et tilsvarende indslag om Lars Løkke, der besøgte begejstrede flagende børn i maj 2019.

Cepos’ direktør, Martin Ågerup, skrev på Facebook, at indslaget var det ukritiske statsmedies hyldest til statsministeren. Hvem havde arrangeret det, spurgte han. Lærerne eller måske DR’s journalist? DR-redaktør Thomas Falbe afviste pure, at DR stod bag.

Det 11 minutter lange indslag handlede om Mette Frederiksens håndtering af coronakrisen. Udgangspunktet var kontrasten mellem, at oppositionen i hårde vendinger kritiserer Mette Frederiksen for egenrådighed og lukkethed, mens 70 procent af danskerne bakkede op om hende ifølge en Epinion-undersøgelse.

Indslaget var helt traditionelt opbygget. Statsministerens håndtering af coronakrisen blev beskrevet. DF’s Kristian Thulesen Dahl og den radikale Morten Østergaard fremførte deres kritik – de optrådte hver fire gange i indslaget. Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensens, kritik hørte vi på lyd. Mette Frederiksen svarede på kritikken med et politisk ikkesvar, hvor hun roste folkestyret, det politiske samarbejde og den brede politiske opbakning til genåbningsplanerne. Der var, forstod man, ikke noget at komme efter.

Twitter-nyheder

Bølgerne går højt på de sociale medier. Helt efter den efterhånden trættende kogebog. Der startes en tråd med en oppustet, skarpvinklet, klart politisk tilkendegivelse. Vennerne dominerer som regel med opbakning og udbygning. De modsatte synspunkter sparkes ind, og der opstår kun yderst sjældent en meningsfuld dialog.

Men hvis synspunkterne indeholder nok konflikt og trådene er lange nok, er det breaking news, som traditionelle medier synes er nyhedsværdige. Kritik fra tre til fire kendte navne bliver til »massiv kritik«.

DR’s kameraperson filmede det eneste farverige, der skete på en ellers dødkedelig statsministertur. De redigerende skulle sætte billeder på Epinions meningsmåling.

Nogen havde selvfølgelig sat det i scene. Måske bare fordi lærerne syntes, at børnene skulle aktiveres mellem alle turene til håndvasken. Ligesom børnehavepædagogerne på Fyn skabte et event , da den tidligere statsminister kom på besøg. Nu er der ingen tvivl. DR er rød! TV 2 er blå!

Det værste er næsten, at de skingre kritikere undervurderer seernes intelligens. Mon ikke den gennemsnitlige seer er klogere, end Jarlov og Khader anser dem for at være. Arrangerede og opstillede hyldester til toppolitikere er der kun meget få, der opfatter som andet end netop det – arrangerede.

18 sekunder med børn, som Mette Frederiksen syntes var åh så søde, rystede ikke nationen. Kønt var det ikke, men det var i den store sammenhæng inderligt ligegyldigt.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17 72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-22 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 293 gæster online