LEDER

Samråd om Radio LOUD:
Kulturministerens kritikere ligger, som de har redt

28. maj 2020

Ved onsdagens samråd om udbudsprocessen omkring den nye DAB-kanal Radio LOUD kom kulturministerens kritikere bekymrende tæt på at underminere det armslængdeprincip, de selv har været med til at indføre.

I denne leder stod der oprindeligt: »Man noterer sig, at en af de centrale arkitekter bag den snart tyve år gamle radiolov og ikke mindst de vandtætte skodder mellem Radio- og tv-nævnet og politikerne, var Jens Rohde, der dengang var venstremand og medieordfører«. Dette er ikke korrekt. Nævnet blev indført i loven af 20. december 2000 under den radikale kulturminister Elisabeth Gerner Nielsen, og Jens Rohde stemte i sin daværende egenskab af medieordfører for Venstre imod. I det efterfølgende medieforlig (V, K og DF) og den afledte lovgivning i 2002, som Jens Rohde var deltager i, blev der ikke ændret ved Nævnets status. Information beklager.

Folketingets kulturudvalg havde onsdag kulturminister Joy Mogensen til et to og en halv times langt samråd om Radio LOUD. Vrede ordførere med DF’s Morten Messerschmidt, Venstres Britt Bager og ikke mindst den radikale medieordfører Jens Rohde i spidsen prøvede at tvinge ministeren ud på dybt vand. Ville hun gribe ind over for en offentligt finansieret radiokanal med nul lyttere?

Nej, det giver loven hende ingen mulighed for. Ville hun sikre, at Radio LOUD’s programmer er i fuld overensstemmelse med den ansøgning, som førte til, at LOUD vandt udbuddet? Nej, det giver loven hende ingen mulighed for. Ville hun udlevere eller blot give udvalgsmedlemmerne lejlighed til helt fortroligt at kigge i Radio- og tv-nævnets skriftlige materiale i forbindelse med tildelingen af sendetilladelsen? Nej, nævnet havde nægtet at udlevere materialet med henvisning til lovbestemmelserne om nævnets selvstændighed.

Krav og kritik haglede ned over en lidt presset og lavmælt minister. Hun »delte forundring og forargelse over, hvad LOUD laver i forhold til ansøgningen.« 

Hun erklærede sig »villig til at gå så langt, som jeg kan«. Hun tilbød at iværksætte en advokatundersøgelse. Nej, sagde kritikerne, hellere en slags »parlamentarisk kommission eller udvalg« til undersøgelse af »en af de største medieskandaler i Danmark«, som Jens Rohde udtrykte det.

Kritikere ligger, som de selv har redt

Joy Mogensen var klemt mellem kritikernes krav, sin egen »forargelse og forundring« og en benhård lovgivning, der giver Radio- og tv-nævnet absolut suverænitet.

Loven sikrer simpelthen armslængdeprincippet mellem nævnet og politikerne, og det er den armslængde, som hendes politiske kritikere kom bekymrende tæt på under samrådet.

»Dette var aldrig sket, hvis Radio24syv havde vundet udbuddet,« sagde SF’s medieordfører Jacob Mark.

Det havde han ret i. Man hørte under samrådet ekkoet af Radio24syvs konspirationsteorier omkring det tabte slag. Og det var sælsomt at opleve DF’s Morten Messerschmidt være forarget over en mudret udbudsproces, som hans eget parti og den tidligere regering selv havde iværksat.

Kulturministerens kritikere ligger i virkeligheden, som de selv har redt.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17 72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-22 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 309 gæster online