Nekrolog

Hans hjerteblod var ikke at være chef

27. januar 2021

Jørgen Flindt Pedersen var en af de store fornyere af dansk tv-journalistik.

Journalist Jørgen Flindt Pedersen blev 80 år. Når titlerne chefredaktør eller forhenværende TV 2-direktør kommer i anden række, er det, fordi journalistikken stod først. Hjerteblod er titlen på Flindt Pedersens erindringsbog fra år 2000 – og hjerteblodet var ikke topstillingerne, men public service og journalistik. I den sammenhæng var hans sammenlagt 12 år i to chefstillinger tydeligvis både skuffende, men ikke mindst desillusionerende for ham.

De, der kendte Flindt – herunder undertegnede – er ikke i tvivl om, at han havde det sjovest og var mest lykkelig, da han i sin lange periode på DR (1967-87) moderniserede DR-udlandsreportagen som USA-korrespondent og sammen med Erik Stephensen modtog Cavlingprisen for at have skabt den moderne, kritiske og gravende tv-dokumentar. Bedst huskes den banebrydende Sidste stik om Mærsk, staten og spillet om Nordsøolien, som sendte chokbølger ind i både Mærsk-koncernen og regeringen.

’Det prøveløsladte Aktuelt’

Beruset af succesen som journalistiske spydspidser på DR sagde Flindt Pedersen og Erik Stephensen i 1987 ja til at stå i spidsen for en modernisering af fagbevægelsens dagblad Aktuelt. Under navnet Det fri Aktuelt og med millioner af LO-kroner i ryggen gik de to i gang med at forny avisen, journalistiske topnavne som blandt andet Torben Bille, Lasse Ellegaard, Carsten Jensen, Steffen Gram og Gitte Rabøl blev hyret ind til toplønninger. Nu skulle der laves fri og kritisk journalistik.

Skeptikerne kaldte avisen for ’Det prøveløsladte Aktuelt’, fordi kun få havde fantasi til at forestille sig, at Socialdemokratiet og fagbevægelsen på sigt ville lade deres egen avis dyrke kritisk journalistik mod dem selv. Det troede Flindt og Stephensen og lagde stærkt ud – men måtte efter nogle få år ikke blot erkende, at fagbevægelsen ikke uden ballade ville lade Aktuelt være helt fri.

Presset mod den frie redaktionelle linje var voldsomt – og oplaget gik ikke frem som ventet. En stort anlagt og kostbar modernisering af Søndags-Aktuelt i tabloidformat blev kvalt i starten, da Ekstra Bladet og B.T. som modtræk hurtigt lancerede hver sin søndagstabloid.

Efter nogle få år begyndte stjernereporterne at sive fra avisen, og Flindt Pedersen sad alene tilbage da hans makker Erik Stephensen i 1989 sagde ja til en stilling som direktør i Nordisk Film. Flindt kunne herefter sammen med sin nye medredaktør Lisbeth Knudsen præsidere over en periode præget af nedskæringer og fyringsrunder.

Han fortæller selv i sin erindringsbog, hvordan han i september 1993 – efter mere end seks år på Aktuelt – blev ringet op af et TV 2-bestyrelsesmedlem, der fortalte, at hvis han var interesseret i at blive administrerende direktør, skulle han ringe til bestyrelsesformand Jørn Henrik Petersen. Det gjorde han – og et par uger efter tiltrådte han kort efter TV 2’s femårs fødselsdag den 1. oktober 1993. Han overtog en bragende succes. På få år havde TV 2 udkonkurreret DR som landets mest sete tv-kanal, og fremgangen synes ustoppelig. TV 2’s selvforståelse var, at virksomheden var kommerciel , selv om stationen på det tidspunkt ikke kun tjente penge på reklamer, men også modtog millioner af licenskroner.

»Hvor var ilden i hjertet?«

Jørgen Flindt Pedersen var ikke kommerciel i hjertet. Hans karriere var fra starten ikkekommerciel. Uddannet cand.scient.pol. fra Århus Universitet, socialdemokratisk medlem af Århus Byråd som ung. Den yngste udenrigsredaktør nogensinde på den socialdemokratiske avis Demokraten. En mangeårig karriere på DR.

Nu stod han som øverste chef for en virksomhed, der nok var public service, men først og fremmest skulle tjene penge. Han beskrev selv efter afgangen fra TV 2 i 1999, hvordan han ikke synes, det lykkedes, for »mens jeg kæmpede, flyttede banen sig hele tiden«, skrev han i sine erindringer og fortsatte:

»Når det gjaldt mit eget ideal om, at TV 2 skulle bruges til oplysning og til at bygge bro over uddannelses- og kulturkløften, havde jeg ikke leveret varen. Der var kommet mere renlivet underholdning, mindre eftertanke. Håndværket var der intet i vejen med, og professionaliseringen havde aldrig været større. Men hvor var ilden i hjertet?«

Flindt Pedersens tydelige desillusion omkring kommercialiseringen af TV 2 kom samtidig med, at DR’s reorganisering, skabelsen af DR2 i 1996-98 og fremkomsten af populistiske og velfinansierede udenlandske dansksprogede kanaler svækkede TV 2.

Stationen var fortsat landets største, men Flindt Pedersens egen strategi om, at TV 2 skulle »slå Hollywood« ved at lave flere og dyrere danske programmer og blive »hele Danmarks fjernsyn«, udhulede TV 2’s kommercielle stilling hos de kommercielt attraktive yngre seere. Jørgen Flindt Pedersen forlod TV 2 i 1999 – et år før hans kontrakt udløb. Som chef var han stilfærdig og dialogbaseret, ikke den buldrende, fremadstormende barrikadekæmper.

I de efterfølgende ti år genoplivede han sin journalistiske og filmiske karriere som indehaver af produktionsselskabet FAR FILM, hvor han lavede tv-dokumentarprogrammer om emner, der spændte fra Palæstina-konflikten, over den prisbelønnede Drengene fra Vollsmose (instrueret sammen med svigersønnen Anders Riis Hansen) til sejlads med gamle træskibe i otte programmer med titlen Gensyn med de danskes øer (2006).

Hans skabende karriere blev brat afbrudt, da han i 2011 blev ramt af en blodprop i hjernen. Han gik i benhård genoptræning, og selv om han aldrig kom til at tale igen, var han indtil sin død en passioneret tv-seer, avisbruger og boglæser.

Jørgen Flindt Pedersens eftermæle i dansk mediehistorie er først og fremmest hans tv-journalistiske nyskabelser både i tv-reportagen (ofte i samarbejde med fotografen Dan Holmberg), men ikke mindst som foregangsmand i den kritiske og undersøgende tv-dokumentarisme.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17 72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-22 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 31 gæster online