Udnævnelsen af Qvortrup som Ekstra Bladets chefredaktør lover hverken godt for etik eller fornyelse

20. maj 2021

Ekstra Bladet udsætter hverken sig selv for et generationsskifte eller et stilskifte, når de udpeger Henrik Qvortrup som ny ansvarshavende chefredaktør. Og så er der lige det med den dom, skriver mediejournalist Lasse Jensen.

Jeg var lige ved at få morgenkaffen galt i halsen, da det onsdag morgen blev meddelt, at den 57-årige Henrik Qvortrup bliver Ekstra Bladets nye øverste chefredaktør. Jeg har fulgt hans rehabilitering som journalist, siden han i 2016 blev dømt for medvirken til hacking i sin tid som chefredaktør på Se og Hør. Straffen lød på tre måneder med fodlænke og 200 timers samfundstjeneste.

På den konto mistede han sit højtprofilerede job som politisk redaktør på TV 2. Men han kom stærkt tilbage og demonstrerede sit uomtvistelige journalistiske talent som skarp og kompetent vært på Radio24syvs mediemagasin Q&A, senere som politisk kommentator på Ekstra Bladet og højtprofileret politisk redaktør – og podcastvært for mediemagasinet Q&CO – på B.T.

Qvortrup blev glemt

Qvortrup er under coronakrisen blevet landskendt som ubønhørlig og inkvisitorisk udspørger af ikke mindst statsministeren på utallige pressemøder. B.T. har også med ham givet betegnelsen ’politisk redaktør’ en ny form: Han skriver sjældent, men bliver næsten dagligt interviewet af sin egen avis, hvor hans kommentarer ofte er breaking news. Hans fortid blev næsten glemt – han arbejdede sig professionelt ud af sin dom. Mediernes evne til at tilgive er – ikke mindst når det drejer sig om folk fra egne rækker – af næsten bibelsk karakter. Den samme tilgivelse giver journalister sjældent, når det drejer sig om andre mænd og kvinder med magt eller indflydelse.

Den ultimative rehabilitering kom så i går med udnævnelsen af Qvortrup som afløser af den jævnaldrende Poul Madsen som øverste chef for en national tabloidavis.

Der er ikke tale om et generationsskifte, når en 57-årig erstatter en 59-årig. Der er heller ikke tale om et stilskifte: Begge lever op til Ekstra Bladets foretrukne selvbeskrivelse som klassens frække dreng. Begge har en baggrund som dygtige og skarpe politiske journalister. Begge kan optræde med selvsikkerhed og veltalenhed i Presselogen eller Mennesker og medier. Men det er svært at se fornyelsen, når Qvortrup i en tiltrædelsesmeddelelse understreger behovet for en journalistik, som ’den lille mand’ kan spejle sig i i forhold til magten. Det lyder næsten som Madsen.

Sender et forkert signal

Og så er der lige det med den dom. En ansvarshavende chefredaktør er ikke bare formelt, juridisk ansvarlig for et medies indhold. Chefredaktøren er ikke mindst en slags garant for journalistisk kvalitet, troværdighed og – ikke mindst – journalistisk etik. Her sender udnævnelsen af Qvortrup simpelthen et forkert signal. Hans hackingdom handler jo først og fremmest om en tvivlsom journalistisk etik.

Ekstra Bladets position var engang uantastet som landets mest hårdtslående og mest udbredte dagblad med et printoplag ti gange større end for eksempel Informations eller Kristeligt Dagblads. I dag er de tre aviser nærmest lige store på print. Ekstra Bladets fald er ikke bare markant, det er næsten katastrofalt, selv om avisens digitale udbredelse er i top. Som forretning er Ekstra Bladet stadig overskudsgivende, men slet, slet ikke som dengang, da Ekstra Bladet nærmest finansierede søsterorganet Politiken. Opgivelsen af de millionprofitable sexannoncer og lukningen af den populistiske kloakside Nationen! i marts var et rosværdigt skridt mod ordentlighed, men et farvel til en tocifret millionindtjening.

På det seneste har B.T. indhentet og overhalet Ekstra Bladet på nettet. I den sammenhæng kan det undre, at Politikens fondsbestyrelse ikke har rekrutteret en yngre, digitalt erfaren redaktionel leder. Og jeg havde næppe drukket morgenkaffen færdig, før jeg kunne læse, at den fremadstormende yngre og begavede tidligere Radio24syv-redaktør Kristoffer Eriksen øjeblikkeligt opsagde sin stilling som medlem af Ekstra Bladets chefredaktion efter udnævnelsen af Qvortrup. Heller ikke noget godt signal.

Som ny chef for Ekstra Bladet er det ikke nok at være en hårdtslående journalist. Der skal være styr på både indhold og forretning. Det kræver ledelsestalent og fremsynethed. Qvortrup vil ikke blive bedømt på at være en nådesløs interviewer eller kommentator. Han vil på sigt blive vurderet på bundlinjen og sin evne til at modernisere avisen. Han skal i fremtiden skaffe sig nye netabonnenter, der er yngre og mere varierede både interesse- og kønsmæssigt end den skrumpende kreds af vrede ældre mænd, der engang var avisens kernelæsere.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17 72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-22 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 19 gæster online