Nekrolog

Anne Knudsen var en intellektuel og akademisk sværvægter

4. april 2022

Weekendavisens tidligere chefredaktør Anne Knudsen er død, 73 år gammel.

Chefredaktør, dr. phil. Anne Knudsen døde fredag efter kort tids sygdom. Hun var en usædvanlig blanding af en højt begavet akademiker, en bramfri meningsmager og en usædvanlig dygtig overlever i et, mildt sagt, turbulent mediemiljø.

Hun var en flittig og dygtig antropolog. En af drivkræfterne bag hendes valg af fag var hendes barndom i Grønland. »I virkeligheden har jeg jo været antropolog, siden jeg som 13-årig forlod Grønland,« sagde hun til Kristeligt Dagblad, da hun fyldte 70. Hendes sidste bogudgivelse er erindringsbogen Hvor jeg voksede op, var der isbjørne fra 2018.

Hun skrev sin doktordisputats En ø i historien om Korsika i 1989, og Peter Wivel, der dengang var ansat på Information som udlandsmedarbejder, opfordrede hende til at skrive om den i Information. Det blev starten på hendes stigende fascination af journalistik, som førte hende til Politiken som debatredaktør og studieværtrollen i Deadline, som hun forlod, fordi tv efter hendes mening var et alt for overfladisk medie. Hun foretrak bøger og papiraviser. »Jeg ser meget lidt tv,« har hun fortalt. Så blev hun medarbejder på Weekendavisen – igen ansporet af chefredaktør Peter Wivel. Da han i 1998 blev chefredaktør på Berlingske, pegede han på hende som sin efterfølger.

En sej overlever

Anne Knudsen var chef for Weekendavisen i 18 år. I perioden havde Berlingske fem chefredaktører og fire ejere. Hun blev ansat dengang Det Berlingske Officin var ejet af blandt andet Danske Bank og Mærsk. Så blev koncernen solgt til norske Orkla, men i mellemtiden havde daværende koncerndirektør Joachim Malling lavet en opsplitning af koncernen i en række mindre selskaber.

Weekendavisen blev et selvstændigt aktieselskab med Anne Knudsen som administrerende direktør, og den konstruktion fortsatte, efter at nye ejere nedlagde alle de andre selskaber og døbte koncernen Berlingske Media. Hun beholdt den administrative selvstændighed – og det var en af tre væsentlige grunde til, at hun overlevede som den længst siddende kvindelige dagbladschef i Danmark. Den anden og vigtigste var uden tvivl pengene, og den tredje var den måde, hun fornyede avisen på – blandt andet med tillægget ’Ideer’.

Anne Knudsen indså meget hurtigt, at hun først og fremmest skulle sikre, at hendes avis gav overskud. I et interview med Berlingske efter sin afgang sagde hun, at hun reducerede oplaget, sparede og i detaljer fortalte medarbejderne, hvordan økonomien så ud. »Jeg fortalte dem for eksempel, at de kørte i taxa for 20.000 kroner om måneden, så holdt de op med det.«

Gamle medarbejdere fortæller, at hun under en af de talrige og blodige nedskæringer i koncernen også sagde til dem: »Giv os overskud, så holder de fingrene væk.« Det lykkedes, og Weekendavisen blev en vigtig indtægtskilde for Berlingske Media, der i hendes 18 år lange tid som chefredaktør gik fra at være landets største til den tredjestørste dagbladsvirksomhed.

Fra 2006 til 2014 var Berlingske Media ejet af britiske Mecom der tynget af gæld gennemførte den ene blodige sparerunde efter den anden. Det fortælles, at det en gang imellem slog gnister mellem Anne Knudsen og den Mecom-udnævnte koncernchef, hun delte efternavn med, men ellers ikke havde meget tilfælles med, nemlig Lisbeth Knudsen. Anne Knudsen overlevede Lisbeth Knudsen og blev siddende, da den belgiske dePeersgroep overtog koncernen i 2014.

Gå hjem til familien

I et interview på YouTube talte hun om sin lederrolle. Hun fortalte, at hun mødte på avisen ved halvellevetiden og som regel gik kl. 17. En gang imellem sagde hun til (oftest mandlige) medarbejdere, at nu skulle de gå hjem til familien i stedet for at konkurrere om at blive længst muligt. For lang tid på arbejde fører til skilsmisser, og det fører til ballade og delvis tab af arbejdsevne i årevis, fortæller hun.

Flere tidligere medarbejdere fortæller, at hun både viste omsorg, men også kunne være næsten overvældende skarp – hun havde ikke den store overbærenhed med journalister, der ikke havde sat sig godt nok ind i tingene. Eller for den sags skyld ikke var så vidende eller begavede som hende. Men hun gav til gengæld næsten ubegrænset frihed til medarbejderne, der i meget stor grad selv bestemte, hvad de skulle skrive. Det praktiske arbejde med at redigere, organisere og indimellem bestemme overlod hun til avisens mangeårige ’avismager’ redaktionschef Lili Ochsner.

Anne Knudsen havde markante synspunkter på kvindefrigørelse – hun skrev bogen Her går det godt om kvindedominansen i den offentlige sektor, der ifølge hende havde medført en »moderlig formynderisk kultur, der pressede drenge og mænd ud i karikeret maskulinitet«, og i en leder skrev hun bidende om den »nye bornerthed«, der forsøgte at lovregulere menneskers adfærd uden for arbejdspladsen, når det drejede sig om indtagelse af spiritus, prostitution og almen udøvelse af sex. »Det er fint, at vi har indført ædruelighed og seksuel afholdenhed på almindelige arbejdspladser. Men at forholde folk retten til at skeje ud i deres fritid er menneskefjendsk. I alleregentligste forstand.« Det var i 2007.

En god krig

Skarpest og mest kompromisløst var Anne Knudsen i sin uforbeholdne støtte til den danske krigsdeltagelse i Afghanistan og Irak. Begge hendes sønner var i Afghanistan som soldater, og hendes forsvar for krigene i Irak og Afghanistan affødte stribevis af ledende artikler om »en god krig«, »en krig med mening« og »vores faldnes ære« og hun »ville ind i Syrien og ikke ud af Afghanistan«, som Weekendavisens journalist Magnus Boding Hansen konfronterede hende med i et interview i maj sidste år. Hun fortrød intet.

Anne Knudsen var en intellektuel og akademisk sværvægter og en fortaler for traditionelle borgerlige værdier. Hendes indsats sikrede Weekendavisens overlevelse, men hun blev til sidst fældet af sin egen traditionsbundethed. Sociale medier, netbaseret journalistik og digitalisering var ikke hendes kop te. Hun troede fuldt og fast på papiravisen, men da hun forlod Weekendavisen, var den håbløst bagud på det digitale. Der var ingen e-avis, tilstedeværelsen på sociale medier var ikkeeksisterende, og en egentlig web-avis kunne ikke komme på tale. Det var et bevidst valg fra Anne Knudsen, og det kostede hende til sidst jobbet, som blev overtaget af Martin Krasnik, der erklærede, at nu skulle der sættes turbo på digitaliseringen.

Anne Knudsen modtog Modersmål-Prisen i 2008. Hun efterlader sig en mand, tre børn og fire børnebørn.

Information
Jensen Media
Jensen Media
Bredgade 25D
1260 København K
Tlf.: 33 69 61 85
Lasse Jensen
mobil.: 22 17 72 01
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© 2010-22 Jensen Media
All rights reserved

Vi har 27 gæster online